Subota, 18 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Spomenici bivše Jugoslavije kroz objektiv Kineskinje Xiao Yang

Xiao Yang je kineska fotografkinja koja kombinira noćnu fotografiju, urbano okruženje i svjetlosno slikanje kako bi stvarala nadrealna umjetnička djela poput prizora iz znanstvene fantastike. Posebno je privlače napuštene zgrade i betonski spomenici, mjesta koja su noću u tami „prazna i tiha“.

Krugovi, Spomen Park Šumarice, Srbija, autor Vojin Bakić

Sa stalnom adresom u Španjolskoj i kamerom na ramenu Xiao je u stalnoj potrazi za novim zanimljivim lokacijama, do sada je posjetila više od 40 zemalja. Motivaciju za svoje fotografije koje su proizvod strasti prema svjetlosnim efektima i betonskim građevinama (concrete addict, kako sama sebe predstavlja) našla je i na prostorima bivše Jugoslavije, gdje je upotrebom reflektora i posebnom tehnikom slikanja oživjela mnoge zapuštene spomenike i dala poseban sjaj betonskim zgradama.

Iako ne radi kao fotografkinja s punim radnim vremenom, priznaje je da je fotografija njezina “opsesija s punim radnim vremenom”. Većinu svog slobodnog vremena provodi ili stvarajući fotografije ili istražujući svoje sljedeće fotografsko putovanje. Većina fotografija je napravljena noću, što im je dalo dodatnu draž.

Pogledajte njenu fantastičnu kolekciju.

Spomenik Revolucije narodu u Moslavini, Podgarić, Hrvatska, autor Dušan Džamonja

Zapuštena bob staza, Trebević, BiH, arhitekt Gorazd Bučar