Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Šprem: Nezadovoljstvo ima temelje; Kroflin: Najproblematičnija 2023.

Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja i Matija Kroflin, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja gostovali su u Dnevniku HTV-a i komentirali sporazum Vlade i sindikata.

Predstavnici Vlade i sindikata potpisali su sporazum na temelju kojeg se u ovoj i idućoj godini povećavaju osnovice plaća i druga materijalna prava za oko 240 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Od ukupno trinaest sindikata koji su bili uključeni u pregovore, Vladinu ponudu prihvatilo je njih jedanaest.

Predstavnik sindikata koji nije prihvatio Vladinu ponudu, Matija Kroflin, komentirao je premijerove riječi kako ne razumije postojeći socio-ekonomski trenutak. 

– I ja mogu njemu uputit kritiku kako u ovim trenucima dok naši članovi prolaze teške situacije, kad njihove plaće rastu bitno manje, nego rastu plaće drugih u zemlji, kad će njihova realna plaća pasti ove godine 6 posto, da ne razumije njihovu poziciju, da je on socijalno neosjetljiv u ovoj situaciji. Nama je najproblematičnija 2023. godina. Djelomično zbog toga što smo uspjeli izboriti dva posto povećanja osnovice što je na razini godine 1,3 posto, a inflacija se već sad predviđa na 6 posto. Problematičnije je i da su pregovori kojima bi mi mogli utjecati na kupovnu moć naših članova stavljeni tek treći tjedan rujna. Mi smo i tražili da Vlada i ranije pregovara ako bude trebalo, premijer nije htio. Mogli smo onda to i dogovoriti u samom dodatku kolektivnog ugovora pa bi onda prihvatili svi sindikati. Mogli smo ugovoriti neku odredbu koja bi išla u smjeru da se plaće usklađuju iduće godine s rastom troškova života, rekao je. 

Plaće i materijalni status

Sanja Šprem
je rekla kako se ne može govoriti o podijeljenom mišljenju njihovih članova nego je jasni pokazatelj da je dio zaposlenika nezadovoljan ovakvom ponudom Vlade.

– Nezadovoljstvo ima svoje temelje, a to su plaće i materijalni status jer treba percipirati da zaposlenici u osnovnim školama

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: