Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

“Sramotno ponašanje Srbije, spominju srpski Dubrovnik i srpsku Dalmaciju”

Nema prepreka pristupanju Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jer je riječ o svim onim kriterijima o kojima smo pregovarali tijekom pristupanja EU-u, od borbe protiv korupcije do fiskalne stabilnosti, izjavio je u utorak u Parizu šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje u utorak i srijedu na Forumu OECD-a u Parizu i obilježavanju 60. obljetnice osnutka organizacije.

– Ne bih rekao da ima prepreka, ovdje su najvažniji uvjeti – jeste li stabilna država koja se uspješno bori protiv korupcije, koja jamči pravnu sigurnost investicija, znači otopljuje investicijsku klimu, ima konsolidiranu fiskalnu stabilnost države, rekao je Grlić Radman odgovarajući na pitanje o mogućim preprekama članstvu Hrvatske u OECD-u.

Objasnio je da se radi o svim onim kriterijima o kojima je Hrvatska pregovarala tijekom pristupanja EU-u i da sada pristupa odborima i pravnim instrumentima koji su uvjet za članstvo.

Također je podsjetio da je Hrvatska istodobno donijela Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao dokaz da želi biti članica te važne organizacije.

– Nedavno smo se priključili smjernicama OECD-a, a također smo članica radne skupine za odgovorno poslovno ponašanje, rekao je ministar i istaknuo da Hrvatska čini sve kako bi uspješno realizirala svoj cilj.

Ističe da ovaj globalizirani svijet, koji se integrira gospodarski, “zahtijeva sve jaču suradnju s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Međunarodna organizacija rada (ILO), sve agencije UN-a i sam OECD”.

Najavio je da će na svom panelu govoriti o poštovanju radnog prava, sklapanju i primjeni trgovinskih sporazuma, što je, kako je rekao, “okosnica trgovinske politike EU-a prema izazovnim partnerima, prije svega Kini i Vijetnamu, kako bi se ta prava donosila i bila sukladna konvencijama ILO-a”.

OECD je u lipnju izabrao Australca Mathiasa Cormanna za svog šestog po redu glavnog tajnika, a Grlić Radman ne

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: