Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Stabilnost zgrade na prvom mjestu kod kupovine stana

Nedavni potresi utjecali su i na tržište nekretnina. Uobičajena pitanja vezana za izgled ili energetsku učinkovitost – zamijenilo je ono – koliko su zgrade stabilne i sigurne. Zakonom nije propisano da prodavatelj mora izdati potvrdu o tome da je zgrada sigurna od potresa. Naime, to se podrazumijeva ako je građena u skladu sa zakonom. No, ipak postoji način da provjerite i to. 

Budući vlasnici stanova ovih dana imaju samo jedno pitanje – kakva je stabilnost zgrada. I investitori stambeno-poslovnih zgrada primijetili su da od zagrebačkog potresa, potencijalne kupce, zanima upravo to.

Stabilnost zgrade ponajprije ovisi o količini materijala koji se u nju ugrađuju. Koliko kojeg materijala i u kojim omjerima, određuje statičar. Statika zgrada je dakle – matematički izračun.

– To se izračuna i onda se dobije količina armature, debljina betona, količina zidova u jednom i drugom smjeru, napravi se računski model, vidi se kako konstrukcija funkcionira i onda se dođe do zaključka što treba biti, objasnio je statičar Davor Petračić. 

Zatim na red stupaju arhitekti. Zadane brojeve trebaju uklopiti u izgled, oblik, funkcionalnost zgrade.

– Kada kolega kaže da mu je tu potreban zid, onda ja moram staviti zid i ne može biti slobodan prostor, ako stup mora dobiti veću dimenziju, znači konstrukcija se mora dimenzionirati i projektirati tako da su stabilne, rekla je arhitektica Tatjana Basar. 

Tu negdje između nastupa i kupac. Kupac koji bi uklonio ili napravio luk baš na nosivom zidu. To uvijek mora biti u dogovoru s glavnim projektantom zgrade. 

– Ako se dio zida sruši, oslabljena je cijela konstrukcija zgrade, nosivost zgrade i može stvarno završiti katastrofalno, rekla je nadzorna inženjerka Valentina Gidak. 

Zato na svakoj većoj zgradi radi najmanje 10 inženjera koji su u svakodnevnoj komunikaciji. Investitor je spona između njih i kupaca. 

– Imidž investitora je uvijek bitan i na to želimo paziti, da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: