Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Stan za dvoje u 24 kvadrata

NAZIV UREDA: PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor
ARHITEKTI: Darko Kovač, Ana Kovač, Ante Krizmanić

 

 

Čitatelj je zatražio savjet o uređenju pomoćne prostorije uz obiteljsku kuću u stan. Izrazio je želju da u stanu ima prilagodljiv (sklopiv) stol za blagovanje oko kojeg bi se okupljali gosti, kuhinju, kupaonicu, galeriju s krevetom, vanjsku terasu te dnevni boravak s kaminom za grijanje stana.

Da bi sve to stalo u 24 m2 prostora, pod kosim krovom prosječne visine 3,20m, trebalo je maksimalno reducirati sve funkcionalne zone. Uz ulaz je postavljen ormar (spremište i garderoba) u dužini i visini cijelog zida, u koji je uklopljen kamin. Dnevni dio se sastoji od sofe za dvoje i čajnog stolića, police u postojećoj niši na zidu i TV seta na suprotnom zidu. Kupaonica i kuhinja su ispod galerije za spavanje na koju se pristupa preko pomičnih ljestvi. Galerija uz krevet sadrži niske police, kao i spremište za posteljinu i odjeću. Ispod galerije je kupaonica pozicionirana uz zid s postojećim prozorom koji omogućava prirodnu rasvjetu i provjetravanje. U nastavku je kuhinja sa stolom za blagovanje. Postojeći prozori na dvorište su mali i neusklađeni pa savjetujemo da se zamijene jednom dvokrilnom staklenom stijenom preko koje se izlazi na malu ljetnu terasu koju je moguće ograditi niskim zelenilom od ostatka dvorišta. U nastvaku pogledajte idejno rješenje i javite nam što mislite.

Novo stanje

Novo stanje

Arhitekti predlažu da se kupaonica i kuhinja nalaze ispod galerije za spavanje na koju se pristupa pomoću pomičnih, drvenih ljestvi.

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: