Utorak, 21 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

STIGAO MERCEDES GLA Najmanji SUV iz Stuttgarta se uozbiljio, napokon je pravi suparnik Audiju Q3 i BMW-u X1, a stoji od 272.232 kuna do registracije

Prva generacija bila je u osnovi tek malo robusnija A klasa s povišenom podnicom i položajem za upravljačem.

Za drugo izdanje u Stuttgartu su dijelom oslonili se na istu formulu, ali i postavili konkretnije parametre kojima je GLA dobio obilježja pravog SUV-a s naglaskom na sport.

Očituje se to prije svega u proporcijama i vanjskim dimenzijama jer najmanji Mercedesov SUV porastao je u visinu za dobrih 10 centimetara u odnosu na prethodnika (ukupno 161).

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountain grey MAGNO

Daimler AG

 

Istodobno neznatno je izgubio na duljini i kraći je za nepunih 1,5 cm (ukupno 441), dok je razmak među osovinama povećan za 3 cm (ukupno 272).

Promjene koje su povoljno utjecale na prostor u unutrašnjosti najbolje će osjetiti putnici straga jer su dobili čak 11 cm više za noge.

Uz nadoplatu stražnja klupa može se uzdužno pomicati (14 cm), nagib naslona podešavati, a zapremina prtljažnika je u osnovnoj postavci povećana za 10-ak litara (435).

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountain grey MAGNO

Mercedes-Benz / Daimler AG

 

Nisu zakinuti ni vozač ni suvozač koji u odnosu na prethodnu seriju uživaju u boljoj vidljivosti jer u odnosu na A klasu pozicija za upravljačem sada je 40 cm viša.

Koristeći blagodati prilagodljive platforme Mfa (na koju se oslanjalo i prethodno izdanje), novi GLA je viši i širi. No, unatoč premisama koje ne idu u korist aerodinamike, Nijemci su uspjeli koeficijent otpora zraka (Cx) ograničiti na 0,28.