Subota, 18 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Stipaničev: Smanjujemo hladni operacijski program, situacija se mijenja iz sata u sat

Imamo pet slobodnih respiratora u ovom trenutku, međutim za napomenuti je da smo jučer ujutro isto tako bili u situaciji da imamo četiri slobodna respiratora, pa smo već u podne bili u situaciji da je već zadnji popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat, naglašava dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije za HTV-ovu emisiju “Studio 4”.

Teški su dani za pacijente i zdravstveno osoblje u šibenskoj općoj bolnici, zaraženih koronavirusom koji trebaju bolničku skrb sve je više; u jednom trenutku nije bilo slobodnog respiratora.

Stanje u Šibeniku

– U ovom trenutku u bolnici imamo 65 pacijenata na COVID odjelima, od toga je 19 pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja, a 15 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, takozvanom respiratoru. Jutros smo u nešto opuštenijoj varijanti, imamo pet slobodnih respiratora u ovom trenutku, međutim za napomenuti je da smo jučer ujutro isto tako bili u situaciji da imamo četiri slobodna respiratora, pa smo već u podne bili u situaciji da je već zadnji popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat, naglašava dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.

– Mi konstantno surađujemo s bolnicom u Kninu, njima šaljemo naše pacijente, tako da je taj kanal uvijek otvoren, a s drugim bolnicama još nije bilo potrebe za ostvarivanjem takve suradnje, dodaje.

Jesu li oboljeli cijepljeni?

– U ovom trenutku u jedinici intenzivnog liječenja od 19 pacijenata imamo dvije cijepljene osobe, ostali su necijepljeni, ističe ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.   

– Imamo velikih problema sa samim prostornim kapacitetima bolnice, svi ti odjeli su mali za pandemiju kakva nas je snašla, iz tog razloga prostorno organiziranje bolnice je poprilično zahtjevna stvar zbog toga što na jednom odjelu ne možemo smjestiti više nego 15-20 pacijenata, a svaki sljedeći odjel koji moramo otvoriti zahtjeva veliki broj medicinskog osoblja koje će se brinuti o tim pacijentima na novom odjelu.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: