Utorak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

STIPE MESIĆ NE VIDI NIŠTA SPORNO U KOMŠIĆEVOM IZBORU ‘Teže bi za BiH bilo da su u Predsjedništvo ušli i Dodik i Čović’

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića, koji će u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ući kao član iz redova hrvatskog naroda.

– Teže bi za Bosnu i Hercegovinu bilo da su se u Predsjedništvu BiH zajedno našli Milorad Dodik i Dragan Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranje Bosne i Hercegovine, a Dodik koji ne priznaje nikakvu Bosnu i Hercegovinu. Ovim izborom nije ugrožen opstanak BiH – izjavio je Mesić za Radio Sarajevo.

Osvrnuo se i na rezultate općih izbora, koji su u Bosni i Hercegovini provedeni prošle nedjelje i na kojima su najviše glasova osvojili Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, odnosno njihovi kandidati.

– Narod uvijek zaslužuje vlast koju sam izabere. Građani Bosne i Hercegovine ovako su odlučili u skladu sa zakonom koji egzistira i vrijedi. Drugo, prigovori da Hrvati nisu izabrali Željka Komšića, već Bošnjaci, ima samo jedan nedostatak, a to je matematički. Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Čovića – tvrdi Mesić, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Komentirajući građanski koncept uređenja BiH, koji zastupa Komšić, Mesić je rekao kako je i on “za građansku Švedsku, za građansku Hrvatsku, za građansku Bosnu i Hercegovinu…”.

– Nadam se da će Bosna i Hercegovina jednoga dana biti stvarno građanska, gdje će živjeti tri konstitutivna naroda, uz ravnopravnost svih drugih građana. To očekujem. Kad će to biti i na koji način… Mislim da su vremena takva da sve države koje mi poznajemo u Europskoj uniji jesu građanske države. Ne znam zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak – zaključio je Mesić.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: