Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Štite li se prava djece ili samo prava roditelja?

Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, gostovala je u emisiji HRT-a Studio 4.

Na pitanje koliko postojeći zakon, institucije i država štite interese djeteta, a koliko štite disfunkcionalne obitelji u kojima djeca žive, rekla je kako zakoni nisu loši, pitanje je njihove primjene. 

Navela je primjer da naš zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora za stručnjaka koji ne prijavi zlostavljanje djeteta te zapitala: Poznajete li ijednog stručnjaka koji je za to doista i kažnjen? 

Navela je brojna zakonska rješenja koja smatra dobrima i izrazila zabrinutost da se ni nakon donošenja novih zakonskih rješenja onima koji ih ne poštuju, neće ništa dogoditi. 

– Od 468 prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Hrvatskoj u 2020. godini, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prijavila je 170 slučajeva, rekla je Buljan Flander. Pitanje je hoćemo li prijavljivati, je li nam javna svijest i odgovornost tolika i naglasila kako je prisutan javni linč prema onima koji prijavljuju.

– Udruge i građanske inicijative, ako imaju iste ciljeve kao i struka, ako im je cilj zaštita prava žrtava, svakako su dobrodošle, rekla je. Međutim, moramo znati koja je uloga i koje su njihove kompetencije. Ako udruge pozivaju na podjele i na linč, moraju biti svjesne i svoje odgovornosti, posebno danas, u vrijeme kada se informacije nekontrolirano šire.

Moramo znati gdje prestaje aktivizam, a počinje struka.

Istaknula je kao velik problem što se roditelji koje su odgovarajuće institucije prepoznale kao zlostavljače vlastite djece, koriste dostupnim platformama kako bi se obračunali sa sustavom koji je štitio njihovu djecu od njih, istovremeno prozivajući stručnjake u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, koji nisu štitili nesretnu djevojčicu.

– Lakše je i jeftinije promijeniti zakon, nego zaposliti stručnjake iz područja zaštite djece, kazala je Buljan Flander te podsjetila da u tom području već niz godina postoji

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: