Subota, 9 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

Stiže zamjena za kunu: S trake sišle prve hrvatske eurokovanice

Polako, ali sigurno kuna odlazi u povijest. Na putu uvođenja eura kao službene valute od početka sljedeće godine – napravljen je još jedan važan korak. Počelo je kovanje hrvatskih eurokovanica. Dnevno – četiri milijuna komada. Za predopskrbu banaka mora se osigurati oko 3700 tona kovanica – što je jednako težini 88 novih zagrebačkih tramvaja. Nužno je pripremiti i oko 350 tona euronovčanica. Jedna na drugoj dosežu visinu od 35 kilometara – odnosno četiri Mount Everesta. Novčanice se neće tiskati u Hrvatskoj, nego će se kupiti od drugih članica eurozone.

Jedan po jedan izlaze hrvatski euri. Samo jedna preša u kovnici novca u Svetoj Nedjelji može u minuti izbaciti 500 do 800 kovanica.  

– Imamo šest preša, nekakvi prosječni kapacitet su oko četiri milijuna kovanica dnevno. Radi se u tri smjene i radit će se dok se ne osigura dostatna količina za pred opskrbu, rekao je Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca.

Pripreme su počele u ožujku prošle godine. Nakon što su odabrani motivi za kovanice trebalo je izraditi i alat za njihovo kovanje. 

– Unazad mjesec dana proveli smo i prošli tjedan dovršili testna kovanja i nakon 12. srpnja, nakon odluke Vijeća, bili smo ovlašteni i testnu proizvodnju smo nastavili u redovnu proizvodnju, tako da se sada na prešama vrte kovanice koje smo ovlašteni staviti na tržište, rekao je Bolta.  

Do kraja godine treba iskovati 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica, a sljedeće godine još 230 milijuna.  

– Planiramo pustiti na tržište otprilike 3700 tona kovanica i uz novčanice kojih će biti oko 350 milijuna, koje će izaći na tržište eura, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kune 1. siječnja kada do nje dođe, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.  

– Na vrijeme osigurati prije svega distribucijom kovanica i novčanica ponajprije bankama, pošti, Fini dovoljan iznos, a onda

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: