Subota, 2 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

ŠTO JE EINSTEIN MISLIO O BOGU? Pismo slavnog fizičara uskoro će na dražbu, očekuje se da će biti prodano za vrtoglavu cijenu

Pismo slavnog fizičara Alberta Einsteina u kojemu iznosi svoja razmišljanja o religiji i vlastitoj židovskoj vjeri uskoro će na dražbu i očekuje se da bi moglo biti prodano za 1,5 milijuna dolara.

Takozvano “pismo o Bogu” koje je Einstein napisao 1954., godinu prije smrti, bit će ponuđeno na dražbi Christie’sa u New Yorku početkom prosinca.

Pismo na stranici i pol, napisano na njemačkom i upućeno filozofu Ericu Gutkindu, smatra se ključnim rukopisom u raspravi o znanosti i religiji i najjasnije je Einstenovo razmišljanje na tu temu.

Dosad je pismo bilo u zbirci privatnog kolekcionara.

“Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti”, napisao je Einstein.

Napisao je i da voli i poštuje svoj židovski narod, ali ne vjeruje da je “izabran”.

“Židovska vjera, kao i sve druge vjere, oličenje je dječjih praznovjerja. Ne vidim ništa ‘izabrano’ u njima”, napisao je nobelovac.

Peter Klarnet, stručnjak za knjige i rukopise u Christie’su, kaže da je pismo “jedna od presudnih izjava u debati o ‘znanost protiv religije'”.

Aukcijska kuća procjenjuje da pismo vrijedi najmanje 1,5 milijuna dolara.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: