Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

ŠTO SE KRIJE IZA ZABRANE HEZBOLAHA U NJEMAČKOJ Za razliku od Nizozemske ili Britanije, Berlin je dosad dopuštao rad političkom krilu ove grupacije

Vojno krilo Hezbolaha od 2013. na području cijele Europske unije slovi kao teroristička organizacija. No političko krilo ove pro-iranske šijitske grupacije je u Njemačkoj, za razliku od Nizozemske ili Velike Britanije, moglo slobodno djelovati, piše Deutsche Welle.

Povijesna odgovornost Njemačke

Sada je ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo rad organizacija koje su tijesno povezane s Hezbolahom. Za to su se još u prosincu založili zastupnici Bundestaga, tj. zastupnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i Liberala. Stranke Zeleni, Ljevica i Alternativa za Njemačku su se suzdržale od glasanja.

 

Opiranje zabrani se opravdavalo potrebom da se u političkom krilu Hezbolaha zadrži “partner za dijalog u bliskoistočnom mirovnom procesu”. Ukazivalo se i na humanitarne projekte koje pokreće ova organizacija. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je zabranu obrazložio između ostalog i “povijesnom odgovornošću Njemačke naspram Izraela”.

Direktna posljedica zabrane se u prvoj mjeri odnosi na zamrzavanje imovine Hezbolaha u Njemačkoj i zabranu obilježja ove organizacije.

Uredi za zaštitu ustavnog poretka ova “civilna” krila Hezbolaha promatraju već godinama. Stoga se postavlja pitanje zašto je odluka o zabrani pala upravo sada. Prema nekim pretpostavkama vlasti su time pravovremeno htjele spriječiti sudjelovanje Hezbolaha na godišnjim demonstracijama na tzv. Al Kuds dan (arapski naziv za Jeruzalem) 16. svibnja kada se poziva na “oslobađanje” Jeruzalema od “cionističkih” okupatora. Ovaj dan je uveo iranski vjerski vođa Homeini i svake godine u Njemačkoj skrbi za more kritika zbog otvorenog antisemitizma koji prati ove prosvjede.

Ugrožen ugled Njemačke

Jürgen Hardt, jedan od stručnjaka za vanjsku politiku unutar vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) zabranu Hezbolaha u ovom trenutku opravdava željom za postizanjem više stabilnosti u Libanonu. No tu su i drugi motivi.

“Antiizraelska propaganda i financiranje terora  ne smije više biti moguće u Njemačkoj”, kaže CDU-ov političar Mathias Middelberg. Njemačka se očito u godini u kojoj se obilježava 75. godišnjica kraja Drugog svjetskog rata želi riješiti svih “repova” koji bi

Izvor vijesti

Slični postovi: