Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Što treba napraviti da ne plaćamo skupu energiju i je li HEP spreman?

I dok HEP koji je u dominantnom vlasništvu države kreditima nabavlja plin na međunarodnim tržištima, kako bi napunio skladište plina Okoli, u INI su gdje je država suvlasnik s udjelom većim od 44%, plin proizveden u Hrvatskoj prodavali su ispod tržišnih cijena i time oštetili Inu za više od milijardu kuna. Možemo li imati povjerenje u poslovanje naših najvećih energetskih kompanija? Hoće li paketi pomoći koje priprema Vlada – biti dovoljni analiziraju u Poslovnom tjednu državni tajnik u ministarstvu financija Stjepan Čuraj, energetski stručnjak Davor Štern i profesor Igor Dekanić. 

Na pitanje kako se tolika količina novca izlila iz Ine, a da to nije primjetila ni Uprava ni Nadzorni odbor Davor Štern odgovara: “Mislim da nisu radili svoj posao, odnosno zaboravili su zašto su tamo”.

– Međutim, da ih ne pravdam. Uloga Uprave u Ini je minorna, njih se ništa ne pita jer se odluke donose u Budimpešti, kazao je Štern. Dodao je kako se Ina i HEP ne mogu uspoređivati jer Ina više nije hrvatska energetska kompanija. Hrvatska ima manjinski udio i o tome ne vodi računa. Kazao je i kako su, dok je on bio na čelu NO – svi bježali od davanja odgovora na bilo kakva pitanja. Smatra da i izvršni direktori zbog “nesretnog braka Ine i Mola”, nisu mogli obavljati svoj posao.

Komentirajući činjenicu da se HEP zadužuje da bi plinom napunio Okoli, a građani i gospodarstvenici plaćaju skuplju struju i 4 puta više Stjepan Čuraj je rekao kako je a da Mol “doslovce ne želi sjesti za stol i razgovarati o predmetu upravljanja”. Naglasio je kako je glavno pitanje da se utvrdi tko je odgovoran za ovaj slučaj krađe od milijardu kuna, ali i da se ispita je li bilo još takvih ugovora.

Dodao je kako ograničavanjem prodajne cijene plina za građanstvo i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: