Petak, 21 veljačeStranica o Hrvatski
Shadow

STRAŠNA SMRT DJEVOJKE MOGLA BI OZNAČITI PREKRETNICU U IRANU Cijela država vrije od bijesa: ‘Plava djevojka svoju skromnu želju odnijela je u grob’

Preminula je mlada Iranka Sahar Khodayari koja se zapalila prosvjedujući protiv zabrane dolaska žena na stadione, potvrdili su u utorak iranski mediji.

Žena je odvedena u bolnicu odmah nakon što se zapalila benzinom, no u ponedjeljak navečer je podlegla ozljedama. Lokalni mediji u utorak su potvrdili njezinu smrt.

Mlada Iranka htjela je još u ožujku na stadionu Asadi u iranskoj prijestolnici prisustvovati nogometnoj utakmici Esteghlal Tehrana, svoje najdraže momčadi. Usprkos tome što je ženama zabranjen ulazak na stadione, ona je svejedno pokušala doći na utakmicu.

Uhićena je i osuđena na šest mjeseci zatvora zbog navodnog vrijeđanja policajca. Prvotno je puštena uz jamčevinu, no prošli je tjedan presuda potvrđena, nakon čega se zapalila ispred sudnice.

 

BBC piše kako je njezin slučaj na sudu odgođen jer je sudac zbog hitnog slučaja u obitelji morao napustiti sudnicu. Ona se vratila u sudnicu jer je zaboravila mobitel, a navodno je baš tada slučajno čula da bi mogla dobiti šest mjeseci do dvije godine zatvora. Nedugo potom se zapalila benzinom.

Njezina smrt pokrenula je lavinu kritika na društvenim mrežama. Iranci za njezinu smrt optužuju pravosuđe i policiju, a u svojim objavama koristili su hashtag ‘blue_girl’ (plava djevojka), kao referencu na boje njezine najdraže momčadi Esteghlal.

“Svoju je vrlo skromnu želju odnijela u grob”, napisao je nogometni klub Esteghlal.

Iranski glumac Amir Jadidi kazao je kako se država time narugala sama sebi.

“Svijet nam se u jednu ruku smije, a u drugu plače zbog nas”, napisao je Jadidi na svom Twitter profilu.

Zabrana dolaska žena na stadione u prošla četiri desetljeća, od Islamske revolucije, izaziva niz kontroverzi. Iako se zabrani protivi i iranski predsjednik Hasan Ruhani, on je ne može ukinuti bez podrške moćnih iranskih vjerskih vođa.

O njezinoj smrti oglasile su se FIFA i Amnesty International.

– Duboko žalimo zbog ove tragedije. Ponavljamo poziv iranskim vlastima da osiguraju slobodu i sigurnost za sve žene u njihovoj zakonitoj borbi, objavila je FIFA koja je iranskim vlastima odredila 31. kolovoza kao rok do kada moraju dopustiti ženama ulazak na stadione.

Human Rights Watch podsjeća kako nema zakonske odredbe koja zabranjuje ženama ulazak u stadione, ali se takva praksa uporno primjenjuje u Iranu.

Philip Luther iz Amnestyja duboko je pogođen tragičnom pogibijom mlade Iranke.

– Njezina smrt ne smije biti uzaludna. Ako želimo izbjeći slične tragedije u budućnosti, njezina smrt mora pokrenuti promjene  u Iranu, istaknuo je.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: