Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Strategija cijepljenja na popravnom – na potezu su struka i građani

Najavljena je promjena strategije cijepljenja – povećava se broj mobilnih timova na terenu, naročito na ruralnim područjima i kreće cijepljenje po kućama. Promjena strategije cijepljenja najavljena je na dan kada imamo 7 i pol tisuća novih slučajeva, a preminule su 44 osobe. U bolnicama je više od 2.100 pacijenata, 171 na respiratoru.

Savjetovališta, veći broj mobilnih timova, cijepljenje na drive in punktovima u automobilima, cijepljenje u bolnicama, promotivni spotovi s iskustvima oboljelih samo su dio strategije kako povećati procijepljenost.

– Odlučili smo da ćemo pojačati te mobilne timove, dakle, da se svakom onome koji iz bilo kojeg razloga ne može doći na cijepno mjesto da mu se omogući da mu se dođe u kuću i da ga se cijepi – najavljuje Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Problem je u ruralnim sredinama, u 120 općina manje je od 40 posto cijepljenih.

– Razgovarat ćemo s kolegama na terenu da se ponovno omogući autobus, kombi ili dolazak mobilnog tima u tim manjim mjestima – dodaje Capak.

Epidemiolozi su svjesni da imaju još mnogo posla.

– Spremni smo normalno, izorganizirat ćemo se i eto, pokušat ćemo to popraviti, ja znam da jesmo najlošija županija po procijepljenosti i dalje molim građane da dođu i cijepe se – poziva Vedran Trupac, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Znali smo doći u mjesto gdje bi se javilo dvoje, troje ljudi na cijepljenje – kaže Željka Karin, dr. med. ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Osjećaju li se odgovornima i jesu li i u dosadašnjoj kampanji gdje pogriješili odgovorili su i ministar zdravstva te prvi čovjek HZJZ-a.

– Ne bih rekao da smo mi pogriješili, mi smo radili najbolje što smo mogli u kampanji – smatra Capak.

I ministar zdravstva Vili Beroš smatra da nije propustio napraviti nešto u organiziranju kampanje cijepljenja, pa se i ne osjeća odgovornim.

Cjepiva ima dovoljno, kreće popravni,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: