Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sud u SAD-u: Zastupnički dom ima pravo dobiti Trumpove porezne prijave

Odbor američkog Zastupničkog doma ima prava na uvid u poreznu prijavu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, presudio je žalbeni sud u utorak.

Žalbeni sud američke prijestolnice donio je odluku protiv bivšeg republikanskog predsjedniika, presudivši da je zahtjev odbora opravdan. Sud je odlučio da taj zahtjev ne krši diobu vlasti i nije neustavan, kao ni odluka vlade Joea Bidena da preda prijave Kongresu.

Ova odluka korak je prema dovršetku nekoliko godina duge pravne borbe oko Trumpovih poreznih prijava te bi mogla dovesti do objave informacija o njegovim financijama prije izbora 2024. godine. Bivši republikanski predsjednik najavio je da će se kandidirati na tim izborima.

Ova presuda dolazi dan nakon što je Trump objavio da su agenti FBI-ja izvršili pretres njegovog imanja na Floridi i provalili u njegov sef. Trumpov sin potvrdio je da je to učinjeno u sklopu istrage o odnošenju predsjednika prema službenim dokumentima Bijele kuće za koje dio američkih medija piše da su često uništavani.

Odbor Zastupničkog doma u utorak je nakon presude objavio da brzo očekuje porezne prijave republikanca.

Trumpov odvjetnik nije još komentirao presudu niti najavio moguću žalbu Vrhovnom sudu.

Sud je odbio argumente Trumpovih odvjetnika da prijave trebaju ostati tajne jer je odbor politički motiviran.

Trump je bio prvi predsjednik u 40 godina koji nije objavio svoje porezne prijave koje bi otkrile njegovo pravo bogatstvo i aktivnosti njegove obiteljske tvrtke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: