Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sutra u Hrvatsku stiže pedijatrijsko cjepivo, zasad raste interes samo za treću dozu

Iako je zaustavljen tjedni porast broja umrlih od COVID-a ili s njim – Hrvatska je nakon Mađarske i dalje u vrhu po broju umrlih na milijun stanovnika u Europi. U posljednja dvadeset četiri sata od posljedica zaraze život je izgubilo 45 osoba. Zabilježeno je više od dvije tisuće 300 novih slučajeva. Gotovo trećina se nakon testiranja pokazala pozitivnima. Na bolničkom su liječenju dvije tisuće 293 pacijenta. Na respiratoru 330. Na jučerašnjih više 20 tisuća 500 cijepljenih – malo manje dvije tisuće 500 došlo je po svoje prvo cjepivo. 60 posto odraslog stanovništva primilo je dvije doze. Stručnjaci šalju poruku: u zemljama s više cijepljenih manje je mrtvih. Umiru i mladi.

U Osječko-baranjskoj županiji na bolničkom je liječenju gotovo 130 ljudi. Dvadeset i pet njih je na respiratoru. Još uvijek je među testiranima jedna trećina pozitivnih. 

–  Osjeti se stagnacija, nešto je manje pozitivnih u ukupnom broju testiranih, no i dalje su to visoke brojke. Priljev bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju još uvijek je dvoznamenkasti. Na našu sreću, dvoznamenkasti broj se i otpušta. Oko 65 posto svih naših kapaciteta je zauzeto. To se odnosi na naše ukupne kapacitete, jednako tako i na one respiracijskom centru gdje osobe različite životne dobi diše i živi uz potporu mehaničke ventilacije, od 17 godina pa do onih iza 80 godina, rekao je Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek, za središnji Dnevnik HTV-a.

Drenjančević je rekao da 70 posto hospitaliziranih nije cijepljeno.

– Nažalost, i dalje prevladavaju. Oko tri četvrtine njih je necijepljeno odnosno neimuno. Takve brojke će nastaviti i dalje biti, rekao je i dodao kako među hospitaliziranima ima i cijepljenih.

– Unatoč tome što su cijepljeni s dvije doze, ali cijepljeni su prije više od pola godine. Sve studije pokazuju da imunost nakon cijepljenja se gubi i slabih, iznad šest mjeseci je potrebno i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: