Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Švaljek: Može se reći da prešutna prekoračenja nisu bila u duhu zakona

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek rekla je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku da se može reći kako praksa prešutnog prekoračenja na tekućim računima, iako je ono bilo zakonom dopušteno, nije bila u duhu zakona.

Oko takozvanog prešutnog prekoračenja ovih se dana podignula bura u javnosti. Odobreno je za više od 1,7 milijuna građana, a time se koristi njih 840 tisuća. Kamate na prešutno prekoračenje znatno su veće u odnosu na one za dopušteno prekoračenje, od 8,1 do čak 17,4 %, i ovisno o banci, imaju ga pravo i ukinuti kad žele, bez ponuđene otplate. Nakon što je Hrvatska narodna banka najavila regulaciju i tog dijela bankarskog poslovanja, u medijima su se pojavile najave da će banke tražiti od građana da odmah podmire taj dug.

HNB je poslijepodne objavio priopćenje u kojem stoji da banke nisu počele masovno otkazivati prešutna prekoračenja po tekućim računima građana, da nisu u tijeku niti masovna umanjenja odobrenog prešutnog prekoračenja na 1.500 kuna te da u tom kontekstu banke nisu pozvale klijente da im odjednom vrate iznos prekoračenja.

“Razina zaštite potrošača bitno drugačija”

Švaljek je u Dnevniku rekla kako je cijela priča započela već otprilike mjesec dana, kada je HNB objavio informaciju da će pokrenuti inicijativu kojom će zatražiti od nadležne institucije – Ministarstva financija – da izmijeni Zakon o potrošačkom kreditiranju te da uslugu prešutnog prekoračenja po tekućim računima u smislu zaštite potrošača izjednači s dopuštenim prekoračenjima.

– Pokazalo se temeljem jednog našeg istraživanja da banke u velikoj mjeri koriste taj institut prešutnog prekoračenja, koji je zapravo na neki način sličan dopuštenom prekoračenju, rekla je Švaljek.

– To je potpuno zakonit instrument, međutim, mora se reći da je njegova i namjena i cijena, a i razina zaštite potrošača koju pruža zapravo bitno drugačija od dopuštenog prekoračenja, dodala je. 

Švaljek je rekla da su od svih banaka koje nude uslugu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: