Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sve bliže dan službenog otvorenja Pelješkog mosta

Približava se dan otvorenja Pelješkog mosta i dijela pristupnih cesta. Za 26. srpnja najavljena je velika svečanost.

Kopneno povezivanje krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske, dugo najavljivano i planirano, počelo se ostvarivati 2017., kada je Europska unija iz svojih fondova odobrila njegovo sufinanciranje. Godine 2018. počeli su i radovi na mostu, dugom 2404 i visokom 55 metara, ispod kojeg je nedavno do Neuma doplovio i prvi kruzer. Most je širok 21 metar, ovješenog je tipa, sa šest glavnih stupova i 13 raspona od čelika dužine od 72 do 285 metara.

– Koliko smo imali priliku vidjeti, u tijeku je finalno uređenje i čišćenje mosta i pristupnih cesta, odrađuju se i završne pripreme za tehnički pregled pristupnih cesta od Brijeste do Prapratnog, koji je najavljen za srijedu 20. srpnja, a nakon toga trebalo bi uslijediti dobivanje uporabne dozvole za pristupne ceste. Tek će tad svi odahnuti i u miru se prepustiti pripremama za svečano otvorenje mosta 26. srpnja. S obzirom da je ovih dana gužva na graničnim prijelazima, malo je reći da stanovnici krajnjeg juga nestrpljivo očekuju otvaranje prometa preko mosta, izvijestila je HRT-ova novinarka Ivana Brailo Drnas u središnjem Dnevniku HTV-a.

Bolja povezanost 

Kako se povećavaju gužve na graničnim prijelazima, Pelješki most sve više privlači pogled.

– Završava se uređenje samog gradilišta, ali i okolnog terena, miču se privremene građevine, sve skupa to poprima onaj konačni svoj izgled, a na pristupnim cestama završavamo posljednje detalje kako bismo bili spremni za nadolazeći tehnički pregled, za koji se već sukcesivno priprema i dostavlja sva potrebna dokumentacija, rekao je Davor Perić, inženjer u Hrvatskim cestama. 

Sredinom idućeg tjedna očekuje se uporabna dozvola za pristupne ceste do Prapratnog, a tjedan nakon toga – službeno otvorenje mosta. Željno to iščekuju stanovnici Pelješca, ali i njihovi gosti.

– Pelješki most će nama donijeti bolju povezanost sa državom, normalno,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: