Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sve je više onih koji umiru s COVID-om, a ne od COVID-a

I dalje pada broj novozaraženih u ovom tjednu, i to za više od 20 posto. Danas imamo oko 11 tisuća 200 slučajeva, što je oko 4 tisuće manje nego prošle subote. No, kao i proteklih dana, broj preminulih i dalje je visok – od jučer su umrle još 43 osobe. U bolnicama je više od dvije tisuće pacijenata, 194 na respiratoru. Potkraj veljače u Hrvatsku stiže novo proteinsko cjepivo.

Broj zaraženih pada, no smrtnost je i dalje visoka. 

– Što smo posijali to smo i poželi, A poželi smo umrle, smrt. Necijepljenost je jedini razlog tome, naravno da je tome doprinijelo što je svakome više dosadilo držati se bilo kakvih protuepidemijskih mjera i onda je došao virus koji se strelovito širi a mi smo mislili da je on nekakav blagi virus. Nije blagi virus, on je za stare, necijepljene, kronično bolesne ljude smrtonosan virus, kaže predstojnik Klinike za infektologiju iz KBC-a Split Ivo Ivić

U petom valu u KBC-u Rijeka imaju oko 60 preminulih, sve je više onih koji umiru s COVID-om, a ne od COVID-a.

– Poglavito su to necijepljeni stariji pojedinci koji zapravo imaju brojne druge komorbiditete i zapravo to je i odraz te nekakve visoke smrtnosti. Znači mi smo u posljednjih a 24 sata u KBC-u imali pet preminulih od čega je samo jedan cijepljeni to s dvije doze, a prosjek godina je 85.

A to pokazuje kaže, da smo svi pomalo zakazali.

– I liječnici i obitelji tih pacijenata i svi zapravo drugi akteri priče, jer ne može se dogoditi da ljudi dolaze od 93 godine COVID pozitivni nakon dvije godine što je COVID prisutan, ističe Aron Grubešić, voditelj COVID odjela u KBC Rijeka. 

Umjesto hrvatskih državljana, na cijepnom punktu na Velesajmu i danas velik broj stranaca, od 480 cijepljenih svaka treća osoba je iz Rusije.

– To je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: