Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sve skuplje voće i povrće

U posljednje vrijeme svjedočimo znatnijem rastu cijena hrane. Prema posljednjim podacima, za srpanj, potrošačke su cijene u prosjeku narasle gotovo 3%. Glavni je razlog rast cijena goriva, ali i izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, suša te mrazevi koji su smanjili urode. Skoku cijena voća i povrća dodatno je pridonijela i velika potražnja u špici turističke sezone.

Uz Jadransku magistralu, u dolini Neretve, turistima se uvijek nudi velik izbor voća i povrća. Kupuje se sve, ali najviše sezonsko voće. Zaustavljaju se, kaže gospođa Ružica, i domaći i strani turisti.

– Najviše voće, lubenice, smokve zelene i suhe, grožđe, rekla je prodavačica Ružica Grljušić.

Prodajom proizvoda turistima – proizvođači postižu znatno više cijene nego na veliko. Na rad neretvanskih poljoprivrednika utječe mnogo toga – od klimatskih uvjeta do otkupnih cijena.

– Mi smatramo da je za ovo područje doista potreban iskorak u vidu većeg udruživanja proizvođača, odnosno, konkretno organiziranje proizvođačke organizacije. To je ono o čemu dugo pričamo, a teško ide naprijed, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

– To ovdje ide dosta teško, ali to je jedan od načina kako koristiti poticaje EU-a, rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Poljoprivrednici pak smatraju da prije udruživanja treba riješiti druge probleme.

– Udruživanje – to je dobro, ali s čime ćete se vi to udružiti ako vi nemate osnovu, a to je zemljište koje vam je osnova proizvodnje, znači nemate se s čime udružiti ako niste prethodno riješili to zemljište, smatra Neven Mataga iz Hrvatske voćarske zajednice.

Za oko mjesec dana počinje i berba najvažnijeg neretvanskog voća – mandarina. Preniska otkupna cijena izravna je posljedica gubitka ruskog tržišta.

– Mi pričamo o cijenama samo zato što nemamo rezervnu varijantu za Rusiju, i kad napravimo tu varijantu i nađemo neku drugu zemlju onda će prestati problemi Neretve jer mi de facto

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: