Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sve teža epidemiološka situacija u Europi, u Londonu bez druženja

Sve je teža epidemiološka slika u Europi. Belgija je jedna od koronavirusom pogođenijih europskih zemalja, danas je više od 8000 novooboljelih, što je veliko povećanje u odnosu na prekjučer kada ih je bilo 3600. Najbrže se brojevi oboljelih povećavaju u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a rekorde ruše Njemačka i Češka.

Milijuni Londončana od sutra u ponoć suočit će se s jačim zaključavanjem. Vlada pojačava napore na suzbijanju porasta koronavirusa te je postignut dogovor s gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom. Essex će također biti smješten u istu kategoriju.

To znači da će od subote devet milijuna Londončana dobiti zabranu druženja s osobama iz drugog kućanstvima u zatvorenom prostoru, uključujući barove i druga mjesta. Druženje na otvorenom, uključujući pubove i privatne vrtove i dalje će biti dopušteno u skladu s Pravilom šest odnosno maksimalno šest osoba.

U Europi se zaraza i dalje najbrže širi u Češkoj. Država od 10,7 milijuna stanovnika zabilježila je 9554 slučaja, najviše dosad.  Ondje je ukupno zaraženo gotovo 140.000 ljudi, a gotovo polovina tog broja samo u listopadu. Policija na ulicama kontrolira provođenje preventivnih mjera, uključujući nošenje zaštitnih maski na autobusnim postajama. Kazne za prekršitelje su do 370 eura. 

U Francuskoj se dnevno zarazi oko 20.000 ljudi pa je predsjednik Emmanuel Macron donio odluku o uvođenju policijskog sata na širem području Pariza i u osam drugih gradova diljem zemlje. Najnovijim će restrikcijama biti obuhvaćena gotovo trećina stanovništva. Kazne će iznositi do 1500 eura.

– Policijski će sat trajati od 21 sat do 6 ujutro, a uvodi se od subote. Bit će na snazi četiri tjedna, a zatim ćemo ga u parlamentu pokušati produljiti do 1. prosinca, rekao je Macron.

Njemačka je prijavila više od 6600 zaraženih u jednom danu, najviše od početka pandemije. Premda je prema europskim standardima ta zemlja dosad imala relativno nizak broj zaraženih i umrlih, proteklih je tjedana broj zaraženih skočio.

Kancelarka Angela Merkel od regionalnih

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: