Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Sve više izbjeglica iz Mađarske vraća se u zapadni dio Ukrajine

Znatno je manje izbjeglica u gradovima blizu granica, kazala je HTV-ova novinarka Ivana Perić javljajući se iz mjesta Nyiregyhaza. Ondje je trenutačno zbrinuto oko 2000 ukrajinskih izbjeglica. Uglavnom su to majke s djecom. Smješteni su u studenskom domu, hotelima te u privatnom smještaju. Mađarska vlada je do sada za pomoć izbjeglicama izdvojila 120 milijuna eura. Državni ured za migracije, dnevno prima stotinjak zahtjeva za azil, no sve veći broj izbjeglica iz Mađarske se vraća u zapadni dio Ukrajine gdje rat ne bjesni. 

U Mađarsku je od početka rata ušlo više od pola milijuna ukrajinskih izbjeglica. Eliza i Artem prije mjesec dana stigli su u Nyiregyhazu. S majkom i nekoliko vrećica. Srce im je ostalo u Ukrajini.

– Sve nam je ostalo ondje, prijatelji, rođaci… Ovdje su ljudi prekrasni, u svemu nam pomažu – kaže Eliza koja je uz još šezdesetak obitelji smještaj pronašla u studentskom domu.

– Primili smo ih u naš hotel, dali im sobe, hranu, izmjenjuju se, idu dalje prema Njemačkoj i Austriji – kaže Istvan Janos, vicerektor Sveučilišta u Nyiregyhazi.

Studenti Katedre za ukrajinski na samom su početku ruske agresije pokazali veliko srce.

– Moji studenti svakodnevno su išli na granicu, pomagali, nosili vodu, hranu, sokove i peciva za djecu, prevodili – ponosna je Viktoria Štefuca, pročelnica Katedre za ukrajinski Sveučilišta u Nyiregyhazi.

Petero je ukrajinskih studenata nastavilo studirati na njihovu sveučilištu.

Anastasia je došla iz Mokačeva, u karpatskoj oblasti. Sada studira u Mađarskoj. Obitelj joj je ostala je u Ukrajini. Podrška koju dobiva mnogo joj znači, kao i mnogima kojima od početka pomaže ondašnja Luteranska crkva.

– Najvažnije nam je pružiti sigurnost tim ljudima, prikupiti za njih osnovne potrepštine, osigurati im smještaj i pomoći im da donesu dobru odluku za svoju budućnost – govori Geza Laborczi, pastor Luteranske crkve.

Dobru je odluku donijela i jedna ukrajinska obitelj koja je svoju ljubimicu Katju

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: