Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Teška borba s koronavirusom: “Tihi ubojica koji te odnese za dva dana”

Pandemija je utjecala na rad svih bolnica – u šibenskoj jedinici intenzivnog liječenja, koja se skrbi za najteže COVID bolesnike, broj pacijenata se utrostručio, a odjel se selio čak 11 puta. Evo priče o tome kako su se uspješno othrvali trećem pandemijskom valu.

Nakon više od mjesec dana, napokon diše bez maske. Svoje iskustvo s koronavirusom želio je podijeliti, ali anonimno.

– To je, nažalost, tihi ubojica koji te odnese za dva dana, kaže pacijent Opće bolnice u Šibeniku.

Doživio je to više puta – dok se i sam borio za svaki udah na Odjelu intenzivne skrbi.

– Oni su non-stop dolazili, nema šanse da bi to prošlo da nema nekog unutra – kako dišeš, kako je ovo, ono – stvarno, kapa ljudima do poda, kaže.

Snimka s minikamere, koju je nosila sestra Antonija, potvrđuje: na odjelu s najtežim slučajevima predaha nema.

– Toliko su zahtjevni da je deset ljudi u sobi malo. I njihovo zdravstveno stanje mijenja se doslovce iz minute u minutu, kaže Antonija Radić, medicinska sestra na Odjelu anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.

Pacijenti su im uvijek na oku: liječenje, briga i njega. Zbog njih se dolazi na odjel i na slobodni dan, na prvi poziv.

– Nitko nije rekao “Ne mogu doći, neću doći”, nego – “Recite kada?”, ističe Dragica Skroza, glavna sestra Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.

Ovih dana odjel se dezinficira. A prije manje od mjesec dana svi su respiratori bili u pogonu.

– Upravo u tom periodu smo imali najteži trenutak u cijeloj epidemiji jer su se svi ljudski resursi koji su potrebni za liječenje takvih bolesnika morali usmjeriti prema JIL-u, kaže Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice u Šibeniku.

Pa se sestrama s matičnog odjela pridružilo dvostruko toliko kolegica. U suradnji s 15 anesteziologa uspješno su se oduprli udaru trećeg pandemijskog vala.