Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Tešović: Ako ste preboljeli COVID, najsigurniji ste ako ste i cijepljeni

Prošla sezona Pulsa krenula je iskrenim svjedočanstvom fotografa Darija Petkovića o tome kako je u ljeto 2020. pebolio teški oblik COVID-a. Zanimalo nas je kako je danas.

Njegovo svjedočanstvo u kojem je otvoreno progovorio o svim tegobama kroz koje je prošao boreći se s koronavirusom, već je prije godinu dana pokazalo koliko nas je sve, vezano za tu bolest, podijelilo.

Jedni su ga pozorno slušali i prenosili njegove riječi, drugi napadali.

– Najgore mi je kad mi kažu da sam bio plaćenik HDZ-a, a to je ono najmanje što jesam. To su bili česti komentari – prisjeća se.

Nije se cijepio.

– Vjerujem u koronu, ne mislim da je to nešto izmišljeno. Nisam protivnik cijepljenja, ali prebolio sam teži oblik korone i radio sam već nekoliko puta testove na antitijela, koji pokazuju vrlo visoke brojke antitijela. U razgovoru s nekim liječnicima, rekli su mi: “Cijepiti se zato da dobijemo antitijela… Ti ih imaš više, nema ti se logike cijepiti. Iako ni mi nismo zapravo sigurni kako postupiti, ali ja ti preporučujem da sačekaš još malo”.

Koliko god se u javnosti govorilo o tome, čini se da je nedostatak točnih i znanstveno utemeljenih informacija i dalje jedan od problema. Puls je od stručnjaka zatražio odgovor na Darijevo pitanje: kada bi se trebao cijepiti?

– Krenut ću odgovoriti na pitanje za razinu antitijela za koju on misli da je zaštitna. Ja ne znam koja je to razina. Možda on zna, ali ja ne znam. Mislim da većina mojih kolega koji se ozbiljno bave ovom problematikom, ne zna koja je to razina. On se već trebao cijepiti, kaže prof. dr. sc. Goran Tešović, specijalist pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”.

Prema podacima koje imamo, definitivno ste najsigurniji ako ste preboljeli COVID, i ako ste cijepljeni – poručuje.

– Onda je vaša specifična zaštitna imunost

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: