Utorak, 29 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

TKO ĆE PRVI STVORITI CJEPIVO? Burzovni mešetari trljaju ruke, jer ne radi se tu samo o zdravlju: ‘Dobitnik će biti samo onaj tko dođe prvi’

Ovo nije prvi put da su burze skočile kad se pročulo kako ima novosti na bojišnici protiv korona virusa. Ali početkom ovog tjedna je skok bio žestok, u New Yorku, Tokiju a onda i u Frankfurtu. Izazvan je vijestima iz farmaceutskog koncerna Moderna. Ta američka tvrtka je bila prva koja je počela testirati cjepivo i na ljudima. Takva ispitivanja već traju i u Kini, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Ali u SAD teče osobito mnogo novca u projekt pronalaženja cjepiva protiv virusa Covid 19.

Diljem svijeta se radi na više 100 aktivnih sastojaka za cjepivo. Postoji preko 120 istraživačka projekta i oni sežu od razmjerno malenih tvrtki poput Biontecha iz Mainza ili Curevaca u Tübingenu pa do farmaceutskih divova kao što su Sanofi ili GlaxoSmithKline. A tu je onda i Moderna iz Bostona. Vrijednost njenih dionica su skočile za gotovo 20% nakon što je objavljeno kako su prvi testovi dali obećavajuće rezultate, piše Deutsche Welle.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je nakon toga najavila i mogućnost brzog davanja dozvole takvom cjepivu – inače to traje mjesecima, ponekad i godinama. Kako se čuje, Modena je već dogovorila masovnu proizvodnju tog cjepiva sa švicarskom tvrtkom Lonza – i naravno, vrijednost dionica i te tvrtke u Zürichu su skakale i preko 4%.

Cjepivo mRNA-1273

Cjepivo mRNA-1273, razvijeno u suradnji sa američkim Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) je kod osam od 45 sudionika ispitivanja izazvala imunološku reakciju, priopćila je tvrtka Moderna ovog ponedjeljka.

– Mada su to preliminarni nalazi, prva faza istraživanja je pokazala kako ovo cjepivo može izazvati imunološku otpornost iste veličine kao da je izazvana prirodnom infekcijom, objavio je Tal Zaks, medicinski direktor Moderne. No još nisu poznati cjeloviti nalazi prve faze kliničkog istraživanja.

 

Američka vlada ulaže milijarde na razvoj cjepiva putem dva različita programa. U prvom redu se Washington

Izvor vijesti

Slični postovi: