Srijeda, 19 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Tomašević u Dnevniku HTV-a: Uštede su otišle na nove financijske kosture

O financijskom stanju glavnoga grada u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Rekao je kako je u financijama fiskalna neodgovornost bez premca. Otvorene su opcije i za oštre rezove.

Financijsko stanje Zagreba

O financijskom stanju Zagreba i oštrijim rezovima Tomašević je rekao da su sve opcije otvorene.

– Stanje koje smo zatekli je stvarno nevjerojatno. To je fiskalna neodgovornost bez premca. Ići u proračun u predizbornoj godini gdje samo fiktivno prikažete prihode od prodaje tri vrijedna zemljišta a to zapravo ne namjeravate napraviti jer nijedan potez prošla gradska vlast nije napravila da se doista ta zemljišta i prodaju. To je zapravo bilo zeleno svjetlo za predizbornu potrošnju od milijardu kuna, a na kraju je revizija pokazala da su planirali potrošiti milijardu i pol kuna više od prihoda koje imaju rekao je Tomašević.

– Svi napori koje smo imali posljednjih mjeseci oko ušteda, unatoč tome što smo preuzeli grad u polovici godine, kada je potrošena većina novca, našli smo 400 milijuna kuna ušteda. No te uštede su otišle na nove financijske kosture, primjerice 80 milijuna kuna za ZET, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 15 milijuna kuna koje i dalje fale za isplatu naknada za roditelje-odgojitelje, iako smo zaustavili nove prijave, objasnio je Tomašević.

Rebalans proračuna

Na pitanje je li sada ovaj rebalans proračuna realan rekao je da jest i da je to sada transparentni prikaz.

– Što se tiče toga prihode od prodaje imovine smo maknuli budući da to nije realno da se to može napraviti do kraja godine. S druge strane smo realno prikazali i troškove koji su se pojavili. Sada odmah ide i planiranje proračuna za iduću godinu koji mora biti realan, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako novi proračun mora biti manji što se tiče rashoda.

– Radit ćemo i na prihodovnoj strani, posebice od korištenja gradske imovine koja se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: