Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Tramišak za HTV: Na raspolaganju 25 milijardi eura, no tu su i brojni izazovi

O mogućnostima povlačenja europskog novca na regionalnoj razini raspravlja se u Opatiji na dvodnevnoj konferenciji “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nove prilike”.

Hrvatskoj je uplaćen predujam od 818 milijuna eura na ime Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Za kakve je projekte konkretno taj europski novac namijenjen?

– Govorimo o jednom dijelu paketa od 6,3 milijarde eura. Koji će se projekti financirati ovim sredstvima, znat ćemo nakon provedenih postupaka javnih poziva i natječaja. Možemo reći da će zasigurno biti usmjereni u gospodarstvo, znanost, obrazovanje, zdravstveni sektor te u samu obnovu zgrada, istaknula je u središnjem Dnevniku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak

Iz Nacionalnog će plana za sanaciju dotrajale vodovodne mreže u Zagrebu u kratkom roku biti povučeno 55 milijuna kuna. To je kap u moru. Kako Zagreb općenito iz europskih fondova za tu svrhu može dobiti više novca?

– Značajna europska sredstva su iz razdoblja 2014. – 2020. ugovorena za grad Zagreb. Radi se o 35 milijardi kuna ulaganja, dodaje Tramišak ističući da će grad Zagreb moći aplicirati za sredstva za vodovod i u razdoblju 2021. – 2027. 

Hrvatska će u sljedećem razdoblju na raspolaganju imati 25 milijardi eura iz različitih europskih izvora. Nikad toliko novca na pladnju. No, pitanje je imamo li ideja, projekata, stručnih ljudi, kapaciteta – da se taj novac u potpunosti i povuče?

– Vjerujem da smo kroz proteklo razdoblje stekli bogato iskustvo, da smo naučili kako se upravlja fondovima EU-a, kako se realiziraju projekti. Najveći će izazovi biti u građevinskom sektoru, a koji treba provesti te projekte. Vrlo važne sugovornika vidimo u regionalnoj i lokalnoj sredini u narednom razdoblju. Najvažniji su u cijeloj priči poduzetnici, dodaje. 

Zabrinjava li vas to što smo po stopi isplaćenosti dosad dostupnog europskog novca među pet najlošijih članica Europske unije?

– Nekoliko godina trajala je uspostava procedura, pokretanje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: