Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Troskot: Unaprijed smo se pripremili za bilo kakve manipulacije za koje očekujemo da će se dogoditi.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić, član Mosta Zvonimir Troskot i epidemiolog Branko Kolarić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” i govorili o proceduri nakon Mostovog prikupljanja potpisa.

Zvonimir Troskot je rekao kako su ispunili i nove rokove jer su uspjeli sve napraviti u manje od 40 dana.

– To je veliki uspjeh ako pogledate neke prijašnje inicijative. Mukotrpno smo skupili potpise, eliminirali smo nečitke potpise i nevidljivost OIB-a. Eliminirali smo duple potpise iz razloga što smo znali da će biti maknuti kad će netko pregledavati. Unaprijed smo se pripremili za bilo kakve manipulacije za koje očekujemo da će se dogoditi. Da je referendum kao takav prihvatljiv vlasti, u Hrvatskoj bi se u ovakvoj situaciji itekako pitao narod i raspisao bi se savjetodavni referendum. Ovako je narod morao izlaziti na ciče zime i to se isto taktiziralo s obzirom da se s COVID potvrdama krenulo puno ranije, ovdje se taktiziralo da se dovede u kasnijim mjesecima jer nitko nije računao da će netko moći organizirati referendum u ovako teškim uvjetima. Ne znam koji je postotak eliminiranih potpisa, ali sad smo predali potpise koji su čitki, imamo OIB-ove i da je to 410 tisuća ljudi koje ćemo predati, rekao je.

– U zadnjim procedurama smo upozoravali kad smo predali potpise, te referendumske inicijative nisu mogle ni vidjeti te potpise, dodao je.

Josip Salapić je rekao kako će se Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo pravosuđa i uprave ponašati zakonito, odgovorno i u skladu s ustavnim ovlastima. 

– Svi koji prate situaciju oko referenduma svjesni su kako postoji jedna velika pravna praznina. Mi možemo oko referenduma postaviti pitanje tko nama može jamčiti u kojem roku je Most prestao sa svojim volonterima prikupljati potpise, da u ona dva tjedna i ovih mjesec dana nije dodao nešto od tih potpisa. Kao što

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: