Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA IZA SVJETSKOG USPJEHA Doris Day uvijek je govorila da je prati nesreća: Iza nje su propali brakovi, prvi muž ju je premlaćivao…

Tri godine dijelile su je od stote – u svojoj 98. umrla je Doris Day. Nekad velika holivudska zvijezda, radila je gotovo do osamdesete, a onda se posve predala borbi za zaštitu životinja. O njezinoj smrti izvijestio je The Doris Day Animal Foundation, naglasivši da je u trenutku smrti bila okružena njoj bliskima.

Podlegla je, pretpostavlja se, posljedicama nedavno preboljene upale pluća. Donedavno je njezino zdravlje bilo odlično, a ona posve vitalna.

 

Snimila je više od pedeset filmova, više od šest stotina pjesama. Tijekom 50-ih i 60-ih godina puno je surađivala s Rockom Hudsonom, njihovi su filmovi u pravilu bili veliki hitovi na kinoblagajnama.

Godine njezina velikog uspjeha bile su osobito 1960-e, u to doba glumi u raznim romantičnim komedijama. Igrala je u “Ljubimici Divljeg zapada”, “Šaputanjima na jastuku”, “Čovjeku koji je previše znao”… Poslije će se baviti produkcijom i vođenjem TV programa; na CBS-u je, primjerice, radila “The Doris Day Show”. Doris Day bila je dobitnica Grammyja, a njezine pjesme “Sentimental Journey”, “Secret Love” and “Que Sera Sera” uvrštene su i u Grammyjevu Kuću slavnih.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc]

 

Prvi nastupi

Otac joj je bio učitelj glazbe, majka kućanica, ona je pak htjela postati plesačica. Bilo joj je 12 godina kad je slomila nogu u prometnoj nesreći. Zbog tog će događaja izgubiti plesačke ambicije. No, ležeći u krevetu sa slomljenom nogom, Doris, tada Kappelhoff, opsesivno je počela slušati Ellu Fitzgerald, radio općenito.

Neće proći dugo i sama će početi nastupati kao pjevačica manjih bendova u Cincinnatiju, njezine će izvedbe puštati lokalni radio. A onda odlazi u New York. Njezin prvi hit, “Sentimental Journey”, na radiju su emitirali ratne 1945. i uskoro je postao himna koju su koristili za ohrabrivanje vojnika Drugog svjetskog rata. Nakon njezine izvedbe pjesme ”Day after Day” Doris Mary Ann Kappelhoff postaje Doris Day. Karijeru u Hollywoodu započela je nakon što su je zamijetili kako pjeva na jednom partyju 1947. godine.

Westwood, CA - **FILE PHOTOS** Doris Day has passed Away - 1922-2019.
Pictured: Doris Day
BACKGRID USA 13 MAY 2019, Image: 432874584, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA

Profimedia, Backgrid USA

Doris Day

 

Iza nje su bila četiri neuspješna braka. Prvi put udala se već sa 17, za kolegu glazbenika Ala Jordena. Bila je žrtva obiteljskog nasilja, brak se raspao kad je suprugova agresija kulminirala. U visokoj trudnoći pretukao ju je, ubrzo potom rodio se sin, njezino jedino dijete, Terry Melcher. Preminuo je 2004. Iza Doris Day ostao je unuk Ryan Melcher.

Unatoč uspješnoj karijeri, Doris Day držala je da u životu zapravo – nema sreće.

Los Angeles, CA - **FILE PHOTOS** Doris Day passes away at age 97.
Pictured: Doris Day
BACKGRID USA 13 MAY 2019, Image: 432879166, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA

Profimedia, Backgrid USA

Doris Day

 

Brojni brakovi

Mučili su je propali brakovi, loši odnosi, financijski problemi. O svemu tome progovorila je u biografiji “Doris Day: Her Own Story”.

Poslije će se udati za saksofonista Georgea Weidlera. No i taj će se brak, nakon tri godine, raspasti. Doduše, nekadašnji bračni par pokušat će obnoviti vezu godinama kasnije. Govorila je da je najviše voljela trećeg supruga, filmskog producenta Martina Melchera. Za njega se udala početkom 1950-ih. Posvojio je njezina sina, koji je nosio Melcherovo prezime. S Martinom Melcherom Doris Day ostat će sve do njegove smrti 1968.

Ponovno se udala 1974. Ovaj put za 13 godina mlađeg Barryja Comdena. Razveli su se četiri godine kasnije. Comden je tvrdio da je zatražio razvod razočaran što se Day više brine o životinjama nego za njega.

Los Angeles, CA - **FILE PHOTOS** Doris Day passes away at age 97.
Pictured: Doris Day
BACKGRID USA 13 MAY 2019, Image: 432846744, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA

Profimedia, Backgrid USA

Clint Eastwood i Doris Day

 

U doba najvećeg uspjeha, Doris Day bila je neka vrsta antipoda seksepilnoj Marilyn Monroe. Doris Day su smatrali “nevinom i neiskvarenom djevojkom iz susjedstva”, što ona nije doživljavala kao kompliment.

– Nemam pojma zašto, ali imam tu nesreću da me javnost doživljava kao dobricu, ‘američku djevicu’ i slično, pa mislim da ću poprilično šokirati mnoge, no ja to moram reći: čvrsto vjerujem da se dvije osobe ne bi trebale vjenčati ako prije toga nisu živjele zajedno – napisala je.

Los Angeles, CA - Doris Day, the sunny blond actress and singer whose frothy roles in comedies and musicals made her one of Hollywood’s biggest stars in the 1950s and ’60s and a symbol of wholesome American womanhood, has died. She was 97. **FILE PHOTOS**
Pictured: Doris Day (1922-2019)
BACKGRID USA 13 MAY 2019, Image: 432879202, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA

Profimedia, Backgrid USA

Doris Day

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: