Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

U Botaničaru se još danas mogu vidjeti fotografije poznatih zagrebačkih zgrada

Još danas može se u zagrebačkom kafiću Botaničar pogledati zanimljiva izložba fotografija i dnevničkih zapisa, nazvana “8. kat”.

Autorica je fotografkinja Jelena Janković, koja je pet godina s prozora stana snimala poznate zagrebačke Rakete, tri nebodera smještena na Vrbiku. Izloženo je samo osam fotografija, od gotovo dvije tisuće, koliko ih je Jelena snimila, jer joj se to simbolički dobro uklapalo u koncept. No, i na njih osam vidimo sasvim dovoljno – kako se okoliš mijenja, kako se same zgrade mijenjaju… Iz sata u stan, dana u dan te, na kraju, godine u godinu, zgrade su jednake, a opet različite. Uz svaku sliku koja je na izložbi nalazi se kratka poetska crtica.

“Snimala sam Rakete 5 godina i fascinirale su me promjene”

 

 

– Snimala sam rakete pet godina i, zanimljivo, nikad nisam vidjela ljude na prozorima tih zgrada. U jednom trenutku sam to shvatila i onda sam išla pregledavati slike i uvećavati ih da vidim je li negdje ipak neki stanar, ali nikog nisam pronašla. Uz to me fascinirala činjenica kako, kada gledate slike, vidite kako tijekom dana te zgrade mijenjaju svoj izgled… Kao da čovjek gleda četiri različita filma. Mi u svakodnevnom životu ništa od toga ne vidimo, jer smo prestali poštovati prirodu i vrijeme, pa samo prolazimo pokraj svega što se događa oko nas – kaže Jelena.

Rakete su je inspirirale kada se, zbog ljubavi, doselila u Zagreb iz Beograda. Njezini prijatelji smatrali su

Izvor vijesti

Slični postovi: