Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U HNK ZAGREB STIGAO REDATELJ PREDSTAVE RICHARDA III. TH. OSTERMEIERA Publika će pratiti Richardov dolazak na vlast, koji je bio praćen mrtvim tijelima

U HNK Zagreb u petak je održana presica povodom prve izvedbe predstave Richard III. Thomasa Ostermeiera na kojoj je bio i sam redatelj. Riječ je o predstavi koja igra u petak i subotu, a njome se zatvara ovogodišnji 16. Festival svjetskog kazališta. Uz Ostermeiera (inače direktora njemačkog kazališta Schaubühne), na konferenciji je bio izvršni direktor tog kazališta Tobias Veit, kao i umjetnički direktori Festivala Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan.

– Sretan sam što sam opet ovdje. Kad radim, često tražim način da kombiniram različite razine: od filozofskih tekstova do zabave i elemenata pop-kulture. To će se sve vidjeti u Richardu III. – rekao je Ostermeier, dodavši kako je priča koju ovo djelo priča vezana uz glavnog glumca. Lars Eidinger tumači lik negativca kojeg zapravo upoznajemo kao nekog simpatičnog, smiješnog i sasvim u redu. Upravo to je kvaliteta ovog komada, smatra Ostermeier.

Zagreb, 280918.
HNK.
Konferencija za medije povodom Festivala svjetskog kazalista na kojem gostuje predstava Richard lll. u reziji Thomasa Ostermeiera i produkciji Schaubuhne iz Berlina. Predstavu su predstavili umjetnicki direktori festivala Dubravka Vrgoc i Ivica Buljan.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Zeljko Puhovski / CROPIX

 

Publika će pratiti Richardovu strategiju dolaska na vlast, praćenu mrtvim tijelima koje ta strategija “proizvodi”.

– Obožavatelj sam velikih tekstova i velikih predstava. Trenutno je trend raditi male forme, pa čak i monologe, a ja želim velike produkcije, u kojima se osjeti duh ansambla na sceni, i da donesem cijeli niz likova – rekao je Ostermeier, koji je u predstavu koja je premijerno izvedena u veljači 2015. godine uključio devet glumaca i bubnjara, koji se izmjenjuju u mnogobrojnim ulogama.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: