Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

U Hrvatskoj 5614 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je, prema neslužbenom podatku, danas zabilježeno 5614 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je 701 manje nego prošle subote, ne uzimajući u obzir udio pozitvnih među testiranima.

Goranka Petrović, dr. med. specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a da je danas zaraženo 5614 novozaraženih osoba.

– To je možda naznaka da je Hrvatska dosegnula plato u broju novozaraženih, ali je to daleko od postizanja silaznog trenda. Veli pritisak je i dalje na bolnički sustav, gdje imamo preko 2500 osoba koji se liječe zbog COVID-a. U protekla 24 sata 66 osoba je nažalost izgubilo bitku zbog COVID-a.

– Taj trend će u narednih deset do petnaest dana biti i dalje uzlazan i stvarno smo s razlogom zabrinuti kako će naš zdravstveni sustav izdržati to opterećenje, kazala je Petrović.

Poziva se na cijepljenje, no pojavila se informacija da se u Zagrebu od idućeg tjedna više neće moći cijepiti s Pfizerom za prvu dozu. Petrović je naglasila kako je došlo do pomaka u dostavi cjepiva, ali Hrvatska ima dosta rezerve, te da preraspodjelom unutar županija može se dostaviti potrebna količina cjepiva.

– Svaki građanin koji se želi cijepiti neće biti uskraćen za svoju dozu cjepiva.

Kazala je i kako se i danas i sutra u Zagrebu može primiti prva doza Pfizer cjepiva.

Prosvjed u nizozemskom gradu Rotterdamu, na kojem se okupilo nekoliko stotina protivnika najnovijih epidemioloških mjera, prerastao je u nasilje. Prosvjednici su palili policijske automobile i bacali kamenje. Policija je ispalila hice upozorenja i upotrijebila vodene topove. Sedam je osoba ozlijeđeno, a najmanje 20 uhićeno. Prosvjednici su izašli na ulice kako bi iskalili bijes zbog najave da će COVID propusnice moći dobiti samo oni koji su se cijepili ili preboljeli COVID, dok se negativan test više ne bi priznavao,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: