Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

U Kaštelima izmjereno 39 stupnjeva, u škveru rade na 60

U cijeloj Hrvatskoj danas visoke temperature, posebno na obali. Najtoplije je bilo u Kaštelima – 39 stupnjeva, samo stupanj manje izmjereno je u Kninu, a 36 u Rabu i Splitu. U Zagrebu su na Griču zabilježena 34 stupnja. Vrhunac ovog toplinskog vala trebao bi biti sutra.

Dok je duž obale danas temperatura bila viša od 30 stupnjeva, u riječkom 3. maju – čak dvostruko veća.

– Uvjeti su, možemo reći, granični. Radnici rade na limu koji je temperature oko 60 stupnjeva na palubi, navodi Željko Vučković, rukovoditelj montaže trupa, 3. maj.

Iako naviknuti na vrućine, ovi su dani i njima teški. Radnici kažu da koriste puno pauzi, imaju rashladnih aparata za pitku vodu.

Kad su temperature visoke, iste preporuke vrijede za sve – hlad, voda, ne izlaziti iz kuće.  

No neki o klimatizaciji na radnome mjestu mogu samo sanjati, poput gospođe Marijane iz Zelenog grada Šibenik i bookerice izleta Darije Sršen koje su se, kažu, navikle raditi na vrućinama. 

Martina Ristić Stipandžija kaže da ove sezone prvi puta radi kao konobarica. Dosad je radila u kuhinji, i ne može se odlučiti gdje je toplije. 

I u Splitu se bore s vrućinom. Najbolje na Žnjanu, kupajući se u moru. 

Uz zidine, jedna od najposjećenijih dubrovačkih znamenitosti ovih je dana Velika Onofrijeva fontana.

Ali na odmoru ni toplinski val ne smeta, kako ističu turisti.

Iz Hitne pomoći upozoravaju da je povećan broj intervencija. 

– Ljudi se javljaju zbog iscrpljenosti i umora, javljaju se razne vrtoglavice i tako dalje. Imamo dosta starijih pacijenata, ali isto tako i mlađih koji budu na plaži u ono najgore vrijeme oko ručka, oko podne, kaže Nina Maleš, liječnica Hitne medicinske pomoći Dubrovnik.

Stoga ponovimo – izbjegavati boravak na otvorenome, pogotovo od 10 do 17 sati, odjenuti se lagano i piti dosta vode. Jer sutra nas, prema prognozama, čeka vrhunac još jednog toplinskog vala.

Vijesti HRT-a

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: