Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U KBC-u Split obavljena prva transplantacija rožnice

U splitskoj bolnici, na Klinici za očne bolesti, danas je obavljena prva transplantacije rožnice. Pacijentica koja je zbog virusne upale rožnice bila slijepa na oba oka, nakon operacije osjeća se dobro.

Operacija je obavljena u sklopu obnove programa darivanja (eksplantacije) i pokretanja programa transplantacije rožnice i očnih tkiva. Trajala je dva sata i 15 minuta, a pacijentica se nakon nje dobro osjeća.

Predstojnik Klinike za očne bolesti Kajo Bućan objasnio je da se radilo o trostrukoj proceduri i da je pacijentica razlikovala samo svjetlo od tame. Liječnici su danas obavili transplantaciju rožnice i istodobno su na oku operirali sivu mrenu, ugradili leću te stavili transplantat rožnice donora. Rožnicu su dobili iz Očne banke pri KBC-u Zagreb.

– Pacijentica zahvaljuje obitelji donatora, zahvaljujem svim kolegama i ističem da je ovo sve timski rad u kojem se ne odvaja uloga jednih od drugih, svi smo na istoj razini, kazao je Bućan.

Objasnio je da je današnjim danom obnovljen eksplantacijski program na potpuno drugoj razini, prije se samo uzimalo tkivo u sklopu eksplantacije više organa, dok je sada zapravo pokrenut program i izuzimanja tkiva od umrle osobe.

– Za rožnicu se to može, kaže Bućan, koji je naveo da su 2018. u Hrvatskoj obavljene 332 transplantacije rožnice.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović izrazio je zadovoljstvo današnjom operacijom koja pokazuje da bolnica, unatoč skrbi za bolesne od korone, nije zapustila nijedan projekt.  

– Jedan od naših važnih programa je i transplantacijski, u siječnju očekujemo i transplantaciju matičnih stanica, za što smo se pripremili, ali i za ostale projekte koji su u tijeku, poručio je čelni čovjek bolnice.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Meštrović je rekao da je u bolnici trenutačno 178 pacijenata s dijagnozom COVID-19, od kojih je 17 na respiratoru.

Mjesta i opreme ima dovoljno, situacija se trenutačno stabilizira, ali se nitko ne usuđuje prognozirati što će biti za nekoliko dana, kazao je Meštrović i obećao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: