Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U krizi je najsigurnije ulagati u plemenite metale, stručnjak otkriva zašto

U svakoj krizi čini se da je najsigurnije ulagati u plemenite metale, posebno u zlato. Pojavom korona krize koja je urušila globalnu ekonomiju, cijena zlata od početka 2020. godine narasla je za nevjerojatnih 30 posto, a mnogi smatraju da je to tek početak rasta.

Saša Ivanović, stručnjak za plemenite kovine i investicije, u emisiji “Studio 4” rekao je kako se u krizi više isplati ulagati u plemenite metale nego stavljati novac na bankovne račune.

– U svakoj krizi do sada cijena zlata je značajno skočila – u onoj iz 2008. godine imali smo rast cijena zlata od preko 250 posto. Što se tiče drugih plemenitih metala imamo srebro, čija cijena je nekoliko puta više narasla od zlata, no ono nije prikladno za ulaganje jer cijena sadrži i PDV, dok kod zlata to nije slučaj, objašnjava.

Zlato je lišeno svih poreza i nameta, a Ivanović ističe kako se u Hrvatskoj najbolje prodaju zlatne poluge. Njihova težina ide od 1 do 1000 grama, a najčešće se uzimaju one od 100 grama čija cijena je oko 40 tisuća kuna.

Mnogi građani su pojavom krize prodavali svoju obiteljsku srebrninu i zlatninu, a Ivanović smatra kako je to bio pogrešan korak.

– Svaka kriza znači da cijena plemenitih kovina raste. No, neki su jednostavno bili prisiljeni na to.

Mnogi su ih prodavali i putem pošte, a Ivanović objašnjava kako se tu radi o lomu zlata ili starom nakitu.

– Pošalje se putem pošte, dođe u prostorije pod video nadzorom, otvara se paket i testira se kvaliteta zlata, te se dobiva novac na bankovni račun, kaže i dodaje kako ljudi uglavnom ne znaju točno kakvu vrstu zlata imaju, a cijene dosta variraju kad se radi o otkupu loma zlata.

Tako neki otkupljivači otkupljuju 14-karatno zlato za cijenu u rasponu od 60 do 200 kuna, što

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: