Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U Mariupolju borbe ne prestaju; Napadnuta Odesa – pet poginulih

59. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Mediji prenose izvješće britanske vojske prema kojem ruske snage nisu znatno napredovale protekla 24 sata. Istodobno je ruski general objavio njihov strateški cilj – osvojiti cijeli jug Ukrajine i spojiti ga s već odmetnutim istokom zemlje. Time žele otvoriti put i prema proruskoj pokrajini u Moldaviji. Moldavija je Rusiji odmah uputila prosvjed. Glavni tajnik UN-a idući se tjedan sastaje s ruskim predsjednikom u Moskvi te ukrajinskim u Kijevu. U napadu na grad Odesu pet ljudi je poginulo, navodi predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika.

Ruska vojska ne prestaje napadati brojne gradove u Ukrajini. Posljednji branitelji strateški važnog grada Mariupolja ne priznaju poraz iako su potpuno okruženi. Svjatoslav Palamar, pripadnik kontroverzne ukrajinske bojne Azov, rekao je da je čeličana jedini dio grada koji nije pod ruskom kontrolom, da je iznad zemlje uglavnom uništena i da su civili zarobljeni ispod ruševina.

Sve je više dokaza o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, kažu u Uredu visoke povjerenice za ljudska prava UN-a. Dokumentirana su ubojstva 50 osoba u Buči nedaleko od Kijeva, uključujući i ona prema prijekom postupku. Gotovo svaki stanovnik grada sjeveroistočno od Kijeva ima priču o smrti nekog bliskog. No navodi se da je i Ukrajina upotrijebila oružje s neselektivnim učinkom, što je rezultiralo civilnim žrtvama. 

Pregled dosadašnjih događaja pogledajte u prilogu Sanje Gvozdanović:

U nastavku pratite tijek događaja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: