Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U MEDULINU UČENIKE TUKLA VJEROUČITELJICA, ZA NASILJE PRIJAVLJENA JOŠ JEDNA NASTAVNICA ‘Djeci je govorila da su debili, vukla ih za kosu, udarala…’

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice s područja Istarske županije, kojom se tereti da je od rujna 2017. do sredine siječnja 2018. udarala petero malodobnih učenika, osobe upoznate s događajima u osnovnoj školi u Medulinu javile su se Jutarnjem listu tvrdeći da je situacija u školi bila teža nego što se na temelju prijave odvjetništva može zaključiti.

Učiteljica koju tužiteljstvo tereti za pet kaznenih djela protiv prava djece, prema tvrdnjama naših sugovornika, zapravo je vjeroučiteljica, što se ne vidi iz optužnice podignute pred Općinskim sudom u Puli.

– Zašto je taj podatak zaobiđen? I zašto se ne govori o drugom, još težem slučaju maltretiranja djece u istoj školi – pitaju.

Govorila im da su glupi

Osim vjeroučiteljice, tvrde, djecu je u istom razdoblju (ne i isti razred) sustavno fizički i psihički maltretirala učiteljica razredne nastave. O tomu postoje i službeni zapisnici i prijave, među ostalim i zapisnik s izvanrednog sastanka 14 roditelja djece drugog razreda i ravnateljice škole.

Roditelji su na sastanku, održanom sredinom prosinca 2017., od ravnateljice zatražili da se učiteljica (podaci poznati redakciji) hitno udalji od njihove djece jer, kako su naveli u zapisniku, smatraju da djeca s njom nisu sigurna i trpe strašno nasilje, psihičko i fizičko. Roditelji su tada najavili ravnateljici škole da neće slati djecu na nastavu ako učiteljica ostane njihova razrednica.

Naveli su primjere neprihvatljivog ponašanja učiteljice, koje je kulminiralo prošle školske godine kada je vrijeđala, ismijavala, omalovažavala djecu, njihove postupke, uspjehe i životne prilike.

“Uporno im je ponavljala da su loša, zločesta, da ništa ne znaju, da je njihova generacija najgora koju je ikada imala, da su za specijalnu školu, da su debili, da su glupi, da su njihove izvanškolske aktivnosti bezvrijedne”, piše u jednome od zapisnika.

Nije puštala djecu na WC

U dva je navrata učiteljica potrgala bilježnicu jedne učenice. Jedno je dijete dva puta bilježnicom udarila po glavi te početkom školske godine povukla učenicu za kosu. Istu je učenici omalovažavala rekavši ostatku razreda da joj se smiju jer je dobila jedinicu – navodi su roditelja s kojima je upoznata škola. Uz tvrdnju “danas je ponovo udarila jednog dječaka bilježnicom po glavi”, stoji i da je djecu često slala u kut i ondje ih držala cijeli školski sat, ponekad i dva. I daljnji opisi:

“Ne pušta djecu u WC, u dva su navrata prošle godine djeca obavljala nuždu u gaće u razredu jer ih nije željela pustiti da odu u WC; inače ih ne pušta u WC i kaže im neka se popišaju u gaće.

Prijeti im jedinicama, opomenama, ukorom i izbacivanjem iz škole. Danas im je rekla neka jedu govna.

Govori im da ne prenose roditeljima što im ona govori i radi jer da će tada biti još gora prema njima.”

Pobuna roditelja

Roditelji su prijavili učiteljicu školi, prosvjetnoj inspekciji i DORH-u, nakon što su primijetili da je se djeca boje, da su nesretna i ne žele u školu; dio ih je primijetio kako djeca imaju loše mišljenje o sebi, a uz to su počela vjerovati da je ponašanje učiteljice normalno pa su i sama krenula u izrugivanje i omalovažavanje druge djece.

Ravnateljica škole, navode roditelji, na njihov zahtjev da se učiteljica odmah udalji od djece obećala je napraviti sve što je u njezinoj moći da zaštiti djecu i dala svoju riječ da “od sutra djeca neće biti ni u jednom trenu sama s učiteljicom”, koja je, neslužbeno doznajemo, nakon pobune roditelja suspendirana.

– Djeca su novom učiteljicom iznimno zadovoljna, preporodila su se nakon prethodnog traumatičnog razdoblja – kažu roditelji.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: