Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

U Otvorenom o nepovjerenju oko cijepljenja

Više od godinu i pol traje pandemija COVID-a. Epidemiološka slika svakim je tjednom, opet, sve lošija. I danas je dvostruko više zaraženih koronavirusom nego prošlog ponedjeljka. 

U Hrvatskoj je cijepljeno malo više od 46 % ukupnog stanovništva i nikako da postignemo željeni kolektivni imunitet.

Vjerujemo li struci? Zašto neki nemaju povjerenja u znanstvene spoznaje o COVID-u i cijepljenje?

– Situacija je jako ozbiljna i zabrinjavajuća, imamo 70% promjenu u odnosu na protekle dane. Mislili smo da smo došli do “platoa” i stagnacije, ali sada vidimo da broj novozaraženih raste i tu smo gdje jesmo, moramo se pridržavati mjera i pametno postupati. Iako jest da smo blizu da dođemo do 50% populacije koja je procijepljena, postoji globalno velik udio onih koji nisu procijepljeni, danas govorimo o Delta varijanti, pa Delta+ varijanti, ali to je sve skupa normalno. Morat ćemo se, ne znam koliko, pridržavati mjera, ističe Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, dodajući da je pandemijski zamor prisutan svuda, ne samo u Hrvatskoj.

Dodaje da cijepljene osobe u slučaju oboljenja su u puno boljoj situaciji od onih koji se nisu cijepili.

– U tom slučaju su svi ishodi mogući, dodaje Bubaš.

Vezano uz održavanje nastave, kaže da je u svim županijama situacijama vrlo ozbiljna, ali da nije ista situacija svugdje.

– Kada pogledate regije, imate vrlo visok udio pozitivnih u testiranima. Mogla bih reći iz ovog iskustva u protekle dvije godine, mogu reći da te naše mjere koje se donose, da postoji kočioni trag od tri do šest tjedana. Naravno, neizostavni rezultat svega jest koliko će ljudi poštivati te mjere. 

ECDC je odobrio da Moderna isto može biti “Booster doza”.

– To je očekivano. To je pokrenuto istodobno kada ie Pfizer. I evo, idemo dalje. 

Natko Beck, radiolog Dječje bolnice Srebrnjak i komunikator godine, kaže da su Hrvati dosta nepovjerljivi prema cijepljenju.

– Po nepovjerenju spadamo u Top

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: