Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U Otvorenom o odluci Ustavnog suda o COVID potvrdama

Ustavni sud donio je odluku da su COVID potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi u skladu s Ustavom. Odbio je i prijedloge za ocjenu ustavnosti vezano za ovlasti Stožera civilne zaštite, obvezno testiranje zaposlenika u zdravstvu i socijalnim službama te za posebne mjere prilikom primanja pacijenata. Most, pak, tvrdi da je skupio potpise za referendum. Točan broj objavit će u četvrtak.

Na početku komentar današnje odluke Ustavnog suda.

– Očekivana je odluka, ali ne znamo kompletno obrazloženje jer imamo izdvojena mišljenja. Smatram da je odluka ustavno-pravno ispravna, a ono što smo čuli od predsjednika Ustavnog suda Šeparovića meni zvuči razložno i uvjerljivo. Svaka drugačija odluka bi predstavljala svojevrsno iznenađenje. Do sada je Ustavni sud u velikoj mjeri potvrđivao odluke Stožera civilne zaštite, kaže doc. dr. sc. Mato Palić, s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku.

Palić: Vlada podrobnije treba obrazložiti uvođenje potvrdi

Što se tiče COVID potvrda u javnim službama, tu je situacija složenija.

– Oni na koje se ta odluka odnosi, a to su državne i javne službe te pravne osobe u većinskom državnom vlasništvu, to sve skupa “pogađa veći broj adresata”. Prethodne dvije odluke se odnose na specifične djelatnosti, osobe koje trebaju zdravstvenu zaštitu i osobe koji su korisnici socijalne skrbi. On su rizičniji sami po sebi, ovdje je šira primjena u pitanju, odnosi se na nekoliko stotina tisuća ljudi. Čak i osobe koje koriste usluge javnim i državnih službi, oni ulaze u te prostore. Svi se ne mogu staviti u istu skupinu, kao ove koji koriste usluge zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, Vlada bi podrobnije trebala obrazložiti zašto je to bilo neophodno s aspekta načela razmjernosti, to napraviti na takav način, dodaje Palić. 

Pupovac: Institucije jedne druge kontroliraju

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kaže da je Ustavni sud 99,9% mjera utvrdio da su u skladu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: