Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U Saboru rasprava o COVID potvrdama

Sabor danas raspravlja o Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se omogućuje djelotvorno upravljanje krizom u situaciji pandemije COVID-a te njegovo učinkovito suzbijanje radi zaštite života i zdravlja ljudi. Predloženim se propisuje i prekršajna odgovornost odgovorne osobe. Oni koji ne budu poštovali obvezu provjere COVID potvrda u javnopravnim tijelima bit će kažnjeni s 30 do 50 tisuća kuna.

Rasprava o COVID potvrdama

Utvrđuje se da je odgovorna osoba u javnopravnom tijelu čelnik tijela državne vlasti, tijela državne uprave, drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i općinski načelnik i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

Čelnikom tijela državne vlasti u smislu toga zakona smatraju se osobe koje sukladno posebnim propisima upravljaju uredima, odnosno stručnim službama tijela državne vlasti i koji u upravljanju njima te u odnosu na zaposlene u njima imaju prava i ovlasti čelnika tijela državne uprave sukladno posebnim propisima kojima se uređuju ta pitanja.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a u svrhu što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja COVID-a zakonskim prijedlogom predlaže se nova sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti radi ulaska u određene prostore. S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te mjere te odrede jednu ili više osoba za neposrednu provedbu.

U izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti sanitarni inspektori Državnog inspektorata ovlašteni su narediti provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju, radi ulaska u određene prostore, kao i udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj mjeri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: