Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

U Ukrajini slavlje zbog pobjede njihove pjesme na Eurosongu

Ekipa HRT-a i dalje je u crnomorskoj luci Odesi. Elizabeta Gojan za Dnevnik HRT-a izvijestila je kako je u Ukrajini slavlje zbog pobjede njihove pjesme na Eurosongu .

– Stanje na ratištu, posebno u Donbasu, iznimno je teško. Predsjednik Zelenski kaže da se najteže borbe vode oko Hirona i Odese u koju nakon više od 20 sati puta stižu izbezumljene izbjeglice koje svjedoče ruskoj okupaciji, silovanjima, maltretiranjima, rekla je Gojan te dodala da su zbog broja vojnika, ruske postrojbe prisiljene sužavati područje svoga djelovanja kako bi zadržali borbenu sposobnost na područjima koja još kontroliraju.

Upravo zbog toga, ruska je vojska odustala od područja oko Harkiva. Sada svoje taktičke jedinice prebacuju na smjer Sjeverodonjeck. Oslobođeni Harkiv sada se treba samo braniti, rekla je Gojan za Dnevnik HRT-a.

– Tvrdnja da je Moskva izgubila trećinu svojih snaga je nevjerojatna, ali ne i nemoguća. Naime, Moskva ima velike probleme sa sredstvima za premošćivanje i s izviđačkim dronovima. To u kombinaciji sa sve nižim moralom ruskih vojnika, znači da će malo napredovati na bojištima Ukrajine u idućih 30 dana, naglašava Gojan.

Istaknula je kako si Ukrajina ne može priuštiti sporazum iz Minska, te da ona mora vratiti sve svoje teritorije pod nadzor, a to traje, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

– Ruska Federacija u sadašnjem obliku postoji stoga što je ekspanzionizam, želja za uništavanjem susjeda i želja da se nešto uzme od njih, jedino ono što oni prodaju svijetu, ističe Podoljak.

Gojan naglašava kako je za Ukrajinu najveći problem što ima za susjeda Rusiju koja je može bilo kada ponovno napasti, završi li ikada ovaj trenutačni sukob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: