Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Udovičić: Ovoga vikenda stiglo pola milijuna turista, sigurnost nam je glavni adut

Ovoga vikenda došlo je oko pola milijuna turista, a oko 900.000 ih je trenutačno u Hrvatskoj. Ozbiljno se približavamo turističkim brojkama iz 2019. godine, kazala je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta RH u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. 

– Uz covid potvrde dolazak turista je olakšan. Zračne luke, trajektne luke i autoceste su pune. Dubrovnik je “živnuo” jer je prošle godine tamo zabilježen turistički pad, a ove godine je ondje puno bolje, kazala je Udovičić. 

Smatra da je bitno dobro turistički realizirati kolovoz jer se, kako kaže, od početka srpnja do kraja kolovoza odvija 58% ukupnog turističkog godišnjeg prometa. 

– Bitno je da se do kraja pridržavamo epidemioloških mjera, da ih se držimo do kraja kolovoza, a i dalje kako bismo imali dobru posezonu, istaknula je Udovičić.

Od svih turističkih država na karti ECDC-a Hrvatska stoji najbolje. 

– Hrvatska obala je u narančastoj zoni. Iako se na prvi pogled to ne mora činiti da je sjajno, zapravo je vrlo dobro. U epidemiološkom smislu smo bolji od drugih država na Mediteranu i to je ono što trebamo zadržati. Sigurnost je glavni adut za turističku sezonu. To nam je i prije pandemije bio važan element, a sada je najvažniji, napominje Monika Udovičić.

Udovičić: Iako je nešto manje turista nego 2019., prihodi rastu  

Iako je nešto manji broj turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu, prihodi su na razini te 2019. Čak i ako je nešto manje gostiju, prihodi rastu. Mislim da ćemo s tim u konačnici biti zadovoljni, napomenula je.

Govorila je i o tome koliko Hrvatska radi na sigurnom boravku turista te istaknula da je formirano više od 345 punktova za testiranje turista. 

– Ako postoje takve mjere da se turisti za povratak u svoju trebaju testirati, onda to u Hrvatskoj vrlo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: