Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Udruga hrvatskih pacijenata traži najbolja cjepiva za rizične skupine

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u petak otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem traže da se sve visokorizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju visoku učinkovitost i do 95%.

– Tražimo od vas da napravite plan da se onkološki bolesnici i sve visoko rizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju učinkovitost do 95% po uputama proizvođača, stoji u pismu Udruge. Predlažu, dakle, da se pristiglim cjepivima sa učinkovitosti do 95% cijepe onkološki oboljeli i sve visoko rizične skupine, a cjepivima sa 60-ak posto učinkovitosti manje rizične skupine.

Opće je poznato, navodi se, da su sami proizvođači iznijeli podatke o učinkovitosti svojih cjepiva pa se tako pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95%, a nekih drugih oko 60%.

– Pitamo vas ministre Beroš mogu li onkološki bolesnici i sve druge visoko rizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni? Predlažemo vam da donesete naputak da onkološke bolesnike i sve druge visoko rizične skupine treba cijepiti onim cjepivima koja imaju visoku učinkovitost, dakle onim cjepivima koja imaju učinkovitost do 95% ističe se u pismu spomenute udruge. 

Naglašava se, istina, kako bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim iznimno učinkovitim cjepivima, no i da je realnost takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su zdravi, odnosno manje rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju. 

Beroša pitaju i treba li razmisliti o odustajanju od nabave nekih cjepiva sa učinkovitosti od 60-ak posto. Smatraju naime da bi se tako osigurao najbolji učinak cijepljenja na zdravlje hrvatskih građana i što brži povratak na uobičajeni način života. 

Predsjednik Udruge Marijo Drlje ističe i da bi javna nedvosmislena komunikacija sa javnosti i zdravstvenim djelatnicima, te precizno objavljen plan i mjesta cijepljenja, značajno doprinijeli povećanju povjerenja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: