Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere, Stožer i dalje apelira na oprez

Čini se da se napokon nakon dvije godine vraćamo starom normalnom. Stožer civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju epidemioloških mjera.

– Ovo je dosad definitivno najveće ublažavanje mjera od početka epidemije. Naime, od sutra navečer točno u ponoć vrijedit će dvije osnovne mjere. Prva se odnosi na nošenje maski, koje će ubuduće biti obvezne samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Također, bit će obvezne u svim okolnostima koje su visokog rizika. U okolnostima niskog rizika maske će biti preporuka, sve će to ubuduće ovisiti o individualnoj procjeni pojedinca. Druga mjera odnosi se pak na privremenu odluku o prelasku državne granice. Naime, državljani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku, više neće morati navoditi razloge zašto prelaze granicu, već samo predočiti COVID potvrdu. To pak neće vrijediti za državljane zemalja Europske unije. Kada govorim o COVID potvrdama, ostaje obveza provjere i predočenja u sektoru zdravstva i socijalne skrbi. Kada sve zbrojimo, Stožer je zapravo donio odluku da se ukidaju gotovo sve mjere, pritom mislim i na ugostiteljski sektor, mjere u školama, javnom prijevozu i ostalim segmentima života – javio je Šime Vičević za Dnevnik HTV-a.

– Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima – izvijestio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su sretni što mogu sudjelovati i prisustvovati redukciji mjera, dodavši kako će određeni oprez ipak zadržati u zdravstvenom sustavu i sustavu socijale, kod onih oni koji su najosjetljiviji s obzirom na vrstu usluga koje pružaju  bolesnim sugrađanima, starijima, nerijetko imunokompromitiranima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: