Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Ukrajina se ubrzano naoružava, žestoke borbe vodit će se u Donbasu

Ruske snage  povukle su se iz sjeverne Ukrajine, no nastavljeno je granatiranje istoka i juga te zemlje. Tisuće građana pokušavaju pobjeći iz Donbasa nakon najava da se sprema velika ruska ofenziva. U kijevskoj regiji otkriveno je još tijela ispod ruševina uništenih zgrada. Željeznički kolodvor u Kramatorsku jutros su pogodili ruski projektili. Prema posljednjim informacijama, poginulo je najmanje 50 ljudi, među njima desetero djece. Ruska strana poriče ispaljivanje projektila Točka-U na civile. Tvrdi da su ih prestali upotrebljavati 2019., kada su zamijenjeni modernijim balističkim raketama. S najnovijim informacijama iz Lavova javio se Dragan Nikolić. 

Vojni analitičari tvrde da postoje dokazi o ruskom korištenju Točke-U u napadu na bolnicu u Vuledaru u Doneckoj oblasti 24. veljače, kada je ubijeno četvero civila, a desetero ranjeno. Ukrajinsko ministarstvo obrane, pak, kaže da su i proruski separatisti Točku-U lansirali 19. ožujka u Luhanskoj oblasti, ali tada ju je sustav ukrajinske protuzračne obrane srušio. Riječ je inače o izrazito nepreciznim projektilima iz sovjetskog arsenala koji redovito promaše svoju metu za pola kilometra ili više, javlja Nikolić.

Oko Kramatorska, gdje su danas još jednom stradali nedužni civili, ali i Slavjanska, gradova u Doneckoj oblasti, u nadolazećoj ruskoj ofenzivi u Donbasu, koja bi mogla početi najranije za desetak dana, s obzirom na sporo rusko pregrupiravanje, vodit će se žestoke borbe, u to nema sumnje, dodaje.

Ukrajina se za ofenzivu ubrzano naoružava

Slovaci su Ukrajini donirali svoj protuzračni sustav S-300, u tajnosti, u protekla dva dana, pa će se na slovački teritorij postaviti četvrti sustav Patriot. Britanski ministar obrane potvrdio je za Sky kako će i njegova zemlja poslati Ukrajini oklopna vozila, a pridružuje se i Australija. Češka je već isporučila vojnu pomoć vrijednu stotine milijuna dolara i misli tako i nastaviti, kažu.

Danas je inače priopćeno da će Rusija i Ukrajina, unatoč masakru u Buči, održati pregovore u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: