Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali radioaktivne tvari iz Černobila

Mjesec i pol traje ruska agresija na Ukrajinu obilježena nemilosrdnim granatiranjima, zločinima i ubojstvima civila. Rusija se sada priprema za veliki napad na istok zemlje i osvajanje Donbasa. Europska unija vratila je svoje veleposlanstvo iz Poljske u Kijev, kamo je jučer iznenada došao britanski premijer Boris Johnson.

Pregled ključnih događaja:

● Satelitske snimke pokazuju 13 kilometara dug ruski konvoj koji se s područja Harkiva, na sjeveroistoku Ukrajine, već nekoliko dana kreće južnije prema području Donbasa. U Harkivu, drugom po veličini ukrajinskom gradu, još traju napadi.

● Nakon povlačenja ruskih snaga s područja Kijeva, koji je bio tvrd orah, očekuje se da će upravo područje Donbasa biti njihov glavni cilj te da slijede žestoke bitke.

● Ukrajinski predsjednik traži još oružja i potpuni embargo Zapada na ruske energente. Ukrajina je zahvalna, no traži brze poteze.

● Jučer je Kijev neočekivano posjetio britanski premijer Boris Johnson. Zapad daje konkretnu pomoć.

● Johnson obećaje da će pojačati gospodarski pritisak i nastaviti jačati sankcije Rusiji. Dat će, kaže, potporu – ekonomsku, ali i vojnu obrambenu pomoć.

● Namjere Rusije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Meta za Moskvu je cijela Europa, poručuje Zelenski. I dok se invazija na Donbas očekuje, bitka svih bitaka za sada se i dalje vodi za nepokoreni Mariupolj – Rusima strateški važnu poveznicu područja Donbasa i Krima.

● Dijelove Mariupolja kontroliraju ruske snage, a ovih dana ruski hakeri pustili su lažne snimke predaje ukrajinskih boraca. Grad je to u kojem je poginulo više od 5000 civila. Preživjeli svjedoče, kažu, pravom paklu.

● Takozvani biser Crnog mora – Odesa u iščekivanju je invazije. Zbog strateške važnosti Ukrajina se nada da upravo taj grad neće postati novi Mariupolj.

Razvoj događaja pratite uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: