Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ukrajina upozorava: Rusija planira provokaciju širokih razmjera u nuklearki Zaporižja

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u petak da struja koja se generira u nuklearnoj elektrani Zaporižja na jugu Ukrajine, a koju drže Rusi, pripada Ukrajini te zahtijeva da se taj princip u cijelosti poštuje.

Ukrajina je u petak optužila Rusiju da planira “provokaciju širokih razmjera” u velikoj nuklearnoj elektrani te je rekla da ruske snage planiraju odspojiti elektranu s ukrajinske električne mreže te ju spojiti na rusku.

Moskva i Kijev jedni druge optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane, koju su Rusi zauzeli u ožujku, no kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari. Samo dva od ukupno šest reaktora rade.

Guterres, kad je upitan o ruskim planovima da se struja preusmjeri na rusku električnu mrežu, rekao je novinarima u crnomorskoj luci Odesi da elektrana treba biti demilitarizirana, što je potez koji bi riješio problem.

– Očigledno je da struja iz Zaporižja pripada Ukrajini i nužna je, osobito tijekom zime, ukrajinskim ljudima. I taj princip mora biti u cijelosti poštovan, rekao je.

Ukrajina se priprema na najtežu zimu u više od 30 godina nezavisnosti i priprema za mogući manjak energije pogoršan odspajanjem s nuklearne elektrane.

Međunarodni humanitarni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi takav potez Rusije mogao uzrokovati još tegoba na istoku Ukrajine i uzrokovati da još ljudi pobjegne u inozemstvo.

Noć eksplozija na području pod ruskom okupacijom

Tijekom noći dogodio se niz eksplozija u vojnim bazama duboko unutar ukrajinskog teritorija koji je pod okupacijom Rusije, što je pokazatelj sve veće sposobnosti Kijeva da pogađa rusku logistiku daleko od prve linije.

Ukrajina je objavila i novo upozorenje oko nuklearne elektrane Zaporižja, smještene na prvoj liniji borbe. Kijev vjeruje da Moskva planira veliku provokaciju kao opravdanje za njeno isključenje iz ukrajinske električne mreže i spajanje s onom ruskom.

Na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., eksplozije su se čule kod baze Belbek na jugozapadu, u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: