Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ukrajina zarobljena u borbi dvaju svjetova – totalitarnog režima i demokracije

Plava i žuta boja diljem zemlje, kao simbol jedinstva i snage volje. Dvjesto metara duga ukrajinska zastava razvijena je i na kijevskom Olimpijskom stadionu. 

– Moja je građanska dužnost biti danas ovdje. Dan jedinstva izraz je patriotizma.

– Za mene ono podrazumijeva jedinstvo cijele zemlje pod jednom zastavom i jednom himnom. Ono kaže – Ne ratu, mi smo za mir!, rekao je stanovnik Kijeva Bohdan Kornomaz.

– Prošle noći ja i mnogi Ukrajinci čekali smo početak rata, ali to se nije dogodilo. Već dugo vjerujem da do toga neće doći jer znamo da su ukrajinska vojska i ukrajinski narod pokazali da smo spremni oduprijeti se Rusiji, kazao je student iz Harkiva Mihail Risenberg.

Posljednja tri mjeseca grad koji opisuju kao utočište u slučaju ruskog napada priprema se za život u izvanrednom stanju. U Lavovu mogu osigurati pitku vodu i ako nestane struje, zalihe lijekova i zavoja dostatne su za tri mjeseca.

– Ukrajina je trenutačno zarobljena u borbi dvaju svjetova – totalitarnog režima i demokracije. Ja sam optimist, vjerujem da ćemo pobijediti. Jer to je naša zemlja, ne uzimamo ništa tuđe, naglasio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij

U drugom po veličini ukrajinskom gradu, Harkivu, samo četrdeset kilometara od granice s Rusijom, druga priča. Nacionalna garda spremna je za moguću eskalaciju stanja.

– Pratimo situaciju gledajući vijesti, ali ne dopuštamo da nas obuzme panika. Moramo biti spremni na sve. Sukob može izbiti svakog trenutka, istaknula je stanovnica Harkiva Marija Baravska.

Na tržnici u odmetnutom Donecku atmosfera prividnog mira i neizvjesne budućnosti. Dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine i ekonomski i vojno pupčanom su vrpcom vezane uz službenu Moskvu, koja stanovnicima Donbasa i dalje izdaje ruske putovnice.

– Svakome je jasno da postoji vjerojatnost izbijanja rata, ali nećemo podizati paniku i isprazniti sve police u trgovinama kao 2014., dodao je stanovnik Donecka Oleg.

Nakon formalnog zahtjeva Dume

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: