Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ukrajinske vladine institucije na udaru hakera, sazvana izvanredna sjednica Vijeća EU

Ukrajina uvodi jednomjesečno izvanredno stanje na cijelom svom teritoriju. Civilima se dopušta nošenje oružja i samoobrana. Ukrajinske vlasti istodobno pozivaju svoje državljane – da odmah napuste Rusiju. S druge strane, ruski predsjednik Putin – u televizijskom obraćanju poručuje da je spreman tražiti diplomatsko rješenje za krizu.

● Europska unija je srijedu službeno usvojila prvi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja. Odluka je usvojena nakon što je završen postupak u kojem su sve zemlje članice dale potporu sankcijama.

● Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za četvrtak navečer izvanredni samit čelnika država članica na kojem će raspravljati o razvoju događaja nakon ruskog priznanja neovisnosti ukrajinskih separatističkih regija Donjeck i Lugansk.

●  Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji najavio je da će Sjedinjene Države odsjeći dijelove ruske ekonomije od međunarodnih financijskih sustava.

● Ruski predsjednik Vladimir Putin od parlamenta je dobio odobrenje za slanje vojske izvan granica zemlje, no ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov opovrgnuo je da Rusija šalje svoje postrojbe u istočnu Ukrajinu.

● Obrambene manevre povukao je američki predsjednik Joe Biden, koji je najavio da će dio američkih vojnika koji se nalaze u Europi poslati u baltičke države – Estoniju, Latviju i Litvu.

●  Američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je susret s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

● Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju naciji pozvao je vojne rezerviste da se jave ministarstvu obrane.

Razvoj događaja pratimo uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: